Nastavak aktivnosti na rješavanju pitanja pristupnog puta na lokalitetu naselja INA

ina20Danas je u kabinetu Općinskog načelnika, održan sastanak na kojem su osim općinskog načelnika Akifa Fazlića, prisustvovali predstavnici firme HOLDINA d.o.o. Sarajevo: Mia Čivić direktorica pravnih poslova, Slavko Sić direktor Holdine d.o.o. Sarajevo i Mato Gugić voditelj skladišta HOLDINA u Podlugovima, pomoćnica načelnika Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Meliha Avdibegović, pomoćnica načelnika Službe za imovinsko pravne poslove,geodetske poslove i katastar Nizama Mališević, pomoćnik načelnčelnika za saobraćaj, stambeno komunalne poslove i građenje Aziz Fazlić i predsjednik Savjeta MZ Podlugovi Safet Gabeljić.

Tema sastanka bila je nastavak aktivnosti na rješavanju pitanja pristupnog puta i zaštitnog pružnog pojasa u vlasništvu Holdina d.o.o. Sarajevo na lokalitetu naselja INA, koje aktivnosti su neophodne nakon ukidanja pružnog prelaza preko pruge koja ide prema skladištu Holdine u Podlugovima.

Kako je utvrđeno, zemljište između pružnog prelaza prema skladištu Podlugovi i izgrađenih objekata, najvećim dijelom je u vlasništvu preduzeća Holdina d.o.o. Sarajevo i manjim dijelom u vlasništvu Općine Ilijaš. Zatvaranjem pružnog prelaza, postoji potreba za izgradnjom putne komunikacije za izgrađene objekte na lokalitetu, a posebno nekoliko izgrađenih objekata koji bez izgradnje iste nisu u mogućnosti pristupiti svojim objektima. Građani tretiranog područja godinama koriste predmetno zemljište, a Općina, niti vlasnici preduzeće Holdina nisu to sporili. Najveći problem, kako su istakli predstavnici firme Holdina,jesu kamioni koji se parkiraju blizu pružnog pojasa prema skladištu i onemogućavaju funkcionisanje preduzeća, obzirom da je zakonski minimum zaštitnog pružnog pojasa 6m sa obje strane pruge, a koju obavezu Holdina mora ispoštovati shodno zakonskim propisima, čije poštivanje traži i nadležna inspekcija.ina22

Poslije iznesenih stavova općinskog načelnika i predstavnika HOLDINA d.o.o. Sarajevo doneseni su konstruktivni prijedlozi, koji se zajednički u dogledno vrijeme mogu i ispoštovati:

-da se prije svega vlasnik kamiona privoli da, shodno interesu šire društvene zajednice, pomakne kamione izvan zaštitnog pojasa pruge, kako bi Holdina d.o.o. mogla pristupiti zaštiti pruge i ograđivanju pružnog pojasa, kojim radovima bi se ispoštovali uslovi nadležne inspekcije koja svakodnevno vrši terenski obilazak i traži izvršenje donesenih rješenja,

-da preduzeće Holdina d.o.o. Sarajevo uputi zahtjev prema Općini Ilijaš za cijepanje parcele pružnog pojasa, kojim postupkom bi bio završen i postupak rješavanja imovinsko pravnih odnosa ostatka zemljišta u vlasništvu Holdina d.o.o. Ilijaš, odnosno pravni postupak kojim će općina Ilijaš steći pravo vlasništva čime se stiću uslovi za izgradnju potrebnog puta.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba