Otvoren savremeni Operativni centar CZ Ilijaš

cz1Danas je u prostorijama CZ svečano otvoren savremeni Operativni centar. Tim povodom svečanosti su prisustvovali načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, direktor Štaba CZ KS Jasmin Terović, pomoćnik načelnika Zdravko Barić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Alma Omerović, direktorica JKP ”Vodostan” Ilijaš Belma Zukić, te ostali gosti.
Zdravko Barić pomoćnik načelnika iz Službe civilne zaštite obratio se prisutnima i govorio o načinu funkcionisanja Operativnog sistema, te finansijskim sredstvima.
„Prva faza projekta je završena, koja je bila u vrijednosti od 64.000 KM, a također dio sredstava je usmjeren na releje, Paljevo i na Karašnici. Općina Ilijaš je osim ove 64.000 KM uložila i 20.000 KM u opremanje prostorija. Poslije implementacije II faze imat ćemo jedan savremeni Operativni centar, iz kojeg ćemo moći svakodnevno i direktno surađivati i sa MUP-om koji nam je dozvolio da instaliramo svoj relej na Paljevu i da svakodnevno imamo kontakte i sa JKP ”Vodostan”, KSC Ilijaš i sa ”KJKP” RAD, ali i sa svim onima kojima je neophodna ova saradnja. Poslije implementacije II faze kada budu releji na Koritima i na Gudelju imat ćemo direktnu vezu s kompletnim područjem Općine Ilijaš. Ovo je samo dio saradnje koju imamo s kantonalnom CZ koja nam pomaže u svim aspektima donacija“ kazao je.
Jasmin Terović direktor Uprave CZ KS govorio je o važnosti i podršci centra.
„Ovaj centar je od velike važnosti za općinu Ilijaš. Operativni centar će pokriti kompletno područje općine Ilijaš. Sve službe u sistemu sigurnosti će biti uvezane sa ovim centrom kao što je profesionalna vatrogasna jedinica, Dom zdravlja i PU Ilijaš. Komunikacija će biti olakšana i efikasnija i sve ovo se odnosi na aktivnost CZ.Ovaj centar će unaprijediti usluge CZ. Što se tiče druge faze naša zakonksa obaveza je da pomažemo u opremanju CZ. U narednom periodu ćemo omogućiti sredstva iz kantona uprave CZ za drugu fazu“ istakao je Terović.
Načelnik Akif Fazlić je govorio o bitnosti centra, te koliko to znači za građane Općine Ilijaš.
„Projekat ima svoj smisao da se povežu sve institucije koje su vezane za građane, to su MZ koje predstavljaju građane, te JKP”Vodostan” koji je snadbjevač pitke vode, ”KJKP” RAD, Dom zdravlja i svi oni koji pružaju usluge građanima. Zbog toga je bitno da je uspostavljen ovaj sistem koji je efikasan i mobilan, i da se na najbrži mogući način može reagovati“ rekao je Fazlić.
cz2
Puštanje u rad Operativnog centra CZ Ilijaš aktiviranjem svake stanice, operater će imati informaciju gdje se nalazi stanica, te na kojem je području i imat će direktnu vezu s Operativnim centrom.
*Relej je jedna od najčešće korišćenih električkih komponenti koje se koriste u savremenom automatizaciji. Imaju niz pogodnosti koje utiču na čestu primjenu, jedne od njih su rad na opsegu temperatura od -40oC do +80oC kao i lako održavanje. Postoje nekoliko vrste releja: releji snage, step releji, industrijski releji, vremenski releji itd.
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba