Home Vijesti U Ilijašu obilježen Međunarodni dan nestalih
U Ilijašu obilježen Međunarodni dan nestalih PDF Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 30 Kol 2017 11:50
Dannestalih1U organizaciji Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš danas je obilježen Međunarodni dan nestalih na gradskom šetalištu. Građani koji su dali svoju podršku u obilježavanju ovog vrlo značajnog datuma za općinu Ilijaš mogli su vidjeti instalaciju koja je bila postavljena u gradskom šetalištu na fontani u vidu fotografija sa licima nestalih osoba, siluetom lika, te papučama koje su ostale neobuvene. Instalacija predstavlja 47 nestalih osoba za kojima se još uvijek traga u našoj općini. Čak ni 25 godina poslije, odgovorni za zločine počinjene u općini Ilijaš još uvijek nisu procesuirani, a iz Udruženja porodica nestalih poručuju kako imaju nesebičnu podršku vlasti u obilježavanju ovakvih datuma, ali i u borbi za pravdom.
 
Mi smo na ovaj dan pokušali da skrenemo pažnju, najviše našim vlastima, da se u Bosni i Hercegovini jos 8.000 osoba vode kao nestali, a u Ilijašu ih je 47. Ove godine smo imali, kazala bih sreće, da nađemo posmrtne ostatke još tri osobe, kojima je dženaza klanjana 9. juna, na Dan nestalih naše općine. Nama jedinu satisfakciju u ovom trenutku borbe, daje taj pronalazak posmrtnih dannestalih2ostataka, a na ovaj način moramo podsjećati građane Ilijaša na naše nestale, i da ovo nije samo borba njihovih porodica već svih nas. Sigurna sam da naša državna vlast može riješiti sudbinu ovih ljudi. Suvišno je govoriti o tome kako je meni i ostalim majkama živjeti 25 godina sa pitanjem ”Gdje je moje dijete”. Ovom prilikom bih ponovo apelovala na naše vlasti da se potrude, sigurna sam da negdje postoje informacije o našim najmilijim, jer oni nisu tek tako nestali. Apelujem na sve da jednom stanemo u kraj ovoj agoniji, te da i za nas rat bude završen, jer za nas neće biti završen sve dok ne nađemo kosti naših najmilijih”, istakla je Zekija Avdibegović predsjednica Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš.
 
Općinski načelnik Akif Fazlić još jednom je podsjetio na obavezu i odgovornost koju imamo prema nestalima, uputivši apel svima koji imaju bilo kakve informacije da ih obznane, jer će jedino tako pomoći porodicama, ali i žrtvama koje još uvijek traže svoj smiraj.
 
dannestalih3Ako se iko u Ilijašu bori da pokuša ovu temu stalno držati aktulenom i otvorenom, to je naše Udruženje porodica nestalih i ja čestitam predsjednici i upravnom odboru Udruženja na ovoj konstatnoj borbi za istinu i za pokušaj da konačno pronađemo naše ljude. Ovo je civilizacijski problem, neobjašnjiv razumnim ljudima, da još uvijek ima nespremnosti i neaktivnosti od strane mnogih koji mogu pomoći da se ovo riješi, čak ni 25 godina poslije. To je zaista dug period, i svako ko je iole htio pomoći pri rješavanju ovog problema, mogao je omogućiti da ovo riješimo. Pričati o satisfakciji porodica koji su na ovaj način ostali bez svojih najmilijih je zaista iluzorno, jer znamo šta bi pronalazak ostataka značio njima i svakom dostojanstvenom čovjeku. Ovaj dan nas dodatno podsjeća na tu obavezu i odgovornost, ovaj dan moram iznova sami sebi vraćati i nikada ne odustati dok se ne pronađu svi naši ljudi. U svim našim redovnim aktivnostima, ovo mora da bude jedan od prioriteta, da se borimo, i ovo je prilika da pozovem sve institucije, i državne i nevladin sektor kao i sve građane i ljude dobre volje koji mogu pomoći, da zaista svojim nekim malim doprinosom pomognu porodicama i svima nama u pronalasku tih ljudi, kako bi konačno našli svoj smiraj ali i kako bi porodice imale gdje da odu kako bi se poklonile tim ljudima”, naglasio je općinski načelnik.
 
Međunarodni dan nestalih osoba, 30. august, koji su proglasile Ujedinjene nacije, ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu. U proteklom ratu od 1992. do 1995. godine u BiH je nestalo oko 35.000 osoba, a danas, 22 godine nakon rata, traga se za više od 7.000. Proces traženja nestalih ulazi u vrlo tešku fazu. Kako vrijeme odmiče sve je teže doći do tačne i provjerene informacije o mjestima gdje bi mogli biti posmrtni ostaci. Broj i pouzdanost informacija imaju stalni trend pada i to, uz ostalo, govori da se proces traženja suočava sa poteškoćama.
 
Od ukupnog broja nestalih osoba – 34.964, kako se navodi u Centralnoj evidenciji nestalih, do danas su ekshumirani posmrtni ostaci više od 25.000. Identificirano je 23.000. Od tog broja, 14.792 posmrtna ostatka identificirana su uz pomoć DNK analize, a 8.192 klasičnom metodom odnosno metodom prepoznavanja po odjeći ili nekim predmetima koje su žrtve nosile u trenutku smrti.
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1702
mod_vvisit_counterJuče1974
mod_vvisit_counterOva sedmica7067
mod_vvisit_counterOvaj mjesec29844