Home Vijesti U Lješevu počela podjela kanti za reciklažni otpad
U Lješevu počela podjela kanti za reciklažni otpad PDF Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Utorak, 29 Kol 2017 11:31

kante2KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo u saradnji sa radnom jedinicom Ilijaš, počelo je podjelu kanti za reciklažni otpad, na području mjesne zajednica Lješevo. Naime, za 400 domaćinstava će biti podijeljene po dvije kante. ŽUTA KANTA za reciklažni otpad i  CRNA KANTA za ostali otpad. Podjela istih, počela je 28.08.2017. godine i trajat će do 11.09.2017. godine. Realizaciji projekta na terenu prisustvuje Adnan Šaćirović stručni saradnik za edukaciju o postupanju sa otpadom i Alan Šerak, rukovodilac  radne jedinice Ilijaš KJKP „RAD“.

„KJKP „RAD“ je u saradnji sa lokalnom zajednicom krenuo u pilot projekat podjele PVC kanti od 120 litara po domaćinstvu. To znači da mi u narednom periodu u Lješevu uvodimo dvolinijski sistem prikupljanja otpada. Ono što je značajno jeste da se u Lješevu kao prvoj mjesnoj zajednici uvodi selektivno odlaganje po pitanju same reciklaže i ostalog otpada koje domaćinstvo samo po sebi proizvodi. Uistinu, pozitivno smo iznenađeni po pitanju prihvatanja projekta od strane građana MZ Lješevo. Od naredne godine, vršit ćemo podjelu kanti i u drugim mjesnim zajednicama na području općine Ilijaš. Projekat će se raditi u fazama i nadam se da ćemo obuhvatiti cijelu Općinu. Na ovaj način, utičemo na samu produkciju otpada. S druge strane, dobar dio tog otpada će se reciklirati, odnosno vraćati u upotrebu. Samim tim, manje ćemo otpada deponovati na deponiju u Smiljevićima koja je u zadnjem periodu prenatrpana. Tako ćemo produžiti životni vijek deponije“, kazao je Šerak rukovodilac radne jedinice Ilijaš.

Reciklaža je izdvajanje materijala iz otpada i njegovo ponovno korištenje. Uključuje sakupljanje, preradu i izradu novih proizvoda iz korištenih stvari ili materijala. Građani MZ Lješevo su uvidjeli značaj ovog projekta i sa zadovoljstvom su prihvatili isti. Salih Bulbul građanin mjesne zajednice Lješevo kazao je da su prethodno domaćinstva imala problem sa odlaganjem otpada, ali da će ovaj projekat u značajnoj mjeri olakšati.kante1

„Sa higijenskog aspekta, ovo je pravi potez. Morali smo u buradima odlagati otpad. Nije se moglo do kontejnera doći. Sad znamo u koju ćemo kantu šta odlagati. Bilo je domaćinstava koja su u kontejner odlagala i ugalj, i sav ostali otpad. Bilo je prenatrpano odtpadom. Nama su dolazili iz susjedne općine da odlažu otpad a mi smo plaćali odlaganje otpada“, kazao je Bulbul.

Ulice koje će biti obuhvaćene projektom su: LJEŠEVO, ODŽAK, STARO SELO i STARI DRUM. Početak odvoza otpada će početi 12.09.2017. godine. Predstavnici KJKP „RAD“ vjeruju  da će građani u ovom projektu prepoznati pozitivnu stranu i činjenicu da će na ovaj način smanjiti količine odloženog otpada te da će u postavljene kante odlagati namjenski otpad, kako je to i predviđeno a u cilju čistije i zdravije životne sredine.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1702
mod_vvisit_counterJuče1974
mod_vvisit_counterOva sedmica7067
mod_vvisit_counterOvaj mjesec29844