Delegacija Općine Ilijaš posjetila Srebrenicu

sreb 2Delegacija Općine Ilijaš, općinski načelnik Akif Fazlić, predsjedavajuća OV Alma Omerović, predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Salkuna Salihović i Zahid Muratović iz Odsjeka za boračko invalidsku zaštitu, socijalnu zaštitu i raseljena lica posjetila je Srebrenicu. Cilj posjete je podrška stanovnicima Srebrenice kao i kandidatu za općinskog načelnika Aliji Tabakoviću.

Načelnik Akif Fazlić je pomenuo da se Srebrenice treba sjećati svakodnevno, a ne samo 11. jula.Bitno je da ovdje dolazimo i time pokazujemo svoju odgovornost i odajemo počast šehidima koji su ukopani u Memorijalnom centru. Također želimo svim građanima koji žive u Srebrenici pokazati da smo uz njih, jer njima je to zaista potrebno.Ovdje smo takođe i da podržimo određene politike, imali smo susrete sa Alijom Tabakovićem , kandidatom za općinskog načelnika, gdje smo dogovorili određene mogućnosti pomoći kroz konkretne projekte. Ja sam njihovim idejama oduševljen i u vrlo kratkom periodu će doći do pomoći od strane Općine Ilijaš,jer je to naša obaveza i odgovornost.

Alija Tabaković šef kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS i kandidat probosanskih stranaka za načelnika općine Srebrenica je iskazao veliku zahvalnost Općini Ilijaš i općinskom načelniku na svim dosadašnjim vidovima pomoći.

Načelnik općine Ilijaš je nama uvijek na raspolaganju, kako svim stanovnicima Ilijaša, tako i nama ovdje u Srebrenici, to je osoba u kojoj Srebrenica i srebreničani imaju velikog prijatelja. Danas je razgovarano o budućoj saradnji dvije općine i smatram da što veći broj općina iz Federacije mora biti uključeno u proces života u Srebrenici. I ranije smo započeli neke procese i nadam se da će to biti intezivirano u narednom periodu.

Tabaković je uputio i poruku svim građanima iz Srebrenice.Pozivam sve one koji imaju status raseljenog lica i imaju pravo glasa u odsustvu da se maksimalno uključe i da svi zajedno iznesemo teret da Sresreb 1brenici vratimo dostojanstvo, a ukoliko to ne uradimo bit ćemo krivi svi pojedinačno.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Alma Omerović je pozvala sve one koji imaju status raseljenog lica, da prepoznaju ovaj odlučujući momenat i podrže Aliju Tabakovića na predstojećim izborima.Mi imamo poseban senzibilitet prema Srebrenici, to je uzor države koliko je politika Bošnjaka jaka. Građani Srebrenice su nažalost imali takvu sudbinu i još uvijek trpe i nose kompletan teret na svojim leđima,a dostojanstvo ćemo vratiti samo vlastitim zalaganjem. Općina Ilijaš je siguran prijatelj Srebrenice i podržat ćemo kvalitetne ideje koje će svakako biti i realizirane.Danas smo obišli Udruženje “HO Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS” i vidjeli veliku snagu i želju mladosti. Obaveza svih nas je podržimo te divne ideje i da pokažemo ljudima u Srebrenici da nisu sami i da je današnja posjeta samo jedna u nizu u narednom periodu.

Delegacija općine Ilijaš je obišla izložbu Safeta Zeca koja je postavljena u Memorijalnom centru i položila cvijeće žrtvama koje su ukopane u Potočarima .

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba