Općine Ilijaš odnijela pobjedu u kategoriji "Lider u podršci razvoja potencijala mladih"

fakat je vakat za mladeOpćina Ilijaš pozitivan je primjer lokalne zajednice, koja kreira i provodi politike koje pružaju podršku mladim ljudima i ulažu u razvoj zajednica u kojim mlada osoba može živjeti, napredovati i biti odgovoran/na građanka bh. društva.
I dok svi pričaju o negativnim trendovima odlaska mladih, nemaru vlasti i pasivnosti građana, Vijeće mladih FBiH, Omladinski savjet Republike Srpske i Vijeće/Savjet mladih Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, odlučili su odati priznanja jedinicama lokalnih samouprava za ukupan doprinos na unapređenju položaja mladih u Bosni i Hercegovini.

Priznanja su dodijeljena za postignuća u 2019. godini i to za pet lokanih zajednica:

1. Tuzla– Lider u oblasti podrške omladinskom aktivizmu i organizovanju mladih
2. Brčko– Lider u oblasti obezbjeđivanja prostora za mlade i rad sa mladima
3. Laktaši– Lider u oblasti lokalnih politika za mlade
4. Ilijaš– Lider u podršci razvoja potencijala mladih
5. Općina Centar Sarajevo– Lider u oblasti zapošljavanja mladih

Krovna tijela mladih u Bosni i Hercegovini za dodjelu priznanja lokalnim zajednicama raspisala su javni poziv za sve lokalne zajednice u BiH koje su u proteklom period realizovale aktivnosti i programe podrške za mlade. Priznanja su dodijeljena u okviru inicijative za poboljšanje položaja mladih “Fakat je vakat za mlade” koju zajednički realizuju sva tri krovna tijela mladih u BiH.

“Općina Ilijaš uputila je dvije prijave na Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja jedinicama lokalne samouprave za unaprijeđenje položaja mladih u BiH i to Lider u oblasti podrške omladinskom aktivizmu i organizovanju mladih te Lider u podršci razvoja potencijala mladih. Na naše veliko zadovoljstvo, ispunili smo sve zadane kriterije te postali Lideri u podršci razvoja potrencijala mladih na nivou Bosne i Hercegovine. Protkelih godina, vrijedno smo radili kako bismo mladima u Ilijašu omogućili potrebnu podršku u ličnom i profesionalnom razvoju što pokazuje i ovo izuzetno priznanje”, istakla je Službenica za mlade Općine Ilijaš Enisa Mešetović.

“Fakat je vakat za mlade” inicijativa je koju je Vijeće mladih FBiH pokrenulo u saradnji sa drugim krovnim tijelima s ciljem kreiranja boljih uslova ua život mladih u BiH, jačanja njihovih prava, intenziviranja saradnje struktura vijeća mladih te osnaživanja omladinskog sektora. Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI).

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba