Home Vijesti Počeli radovi na deminiranju Reona Krivajevići 5
Počeli radovi na deminiranju Reona Krivajevići 5 PDF Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Četvrtak, 20 Srp 2017 12:55
Deminiranje1Delegacija Japana, na čelu sa Japanskim ambasadorom Kazuya OGAWOM, predstavnici Ambasade SAD-a u BiH, predstavnici ITF Enchaning Human Security, Općinski načenik Akif Fazlić i pomoćnik načelnika u Službi za civilnu zaštitu Zdravko Barić boravili su jučer na lokaciji Reona Krivajevići 5. Razlog posjete je početak izvođenja radova na deminiranju ovog lokaliteta u površini od 53 286 m², a koji finansira Vlada Japana u iznosu od 55.000,00 KM. 
Prilikom jučerašnje posjete izveden je sigurnosni brifing što podrazumijeva bezbjedonosne procedure i ponašanja na radilištu, od strane direktora firme Deminiranje2"Stop Mines", koja je izvođač radova na ovom lokalitetu, zatim Brifing BHMAC-a prezentacija projekta i šire minske situacije, socioekonomski uticaj te pozadina minske zagađenosti na konkretnoj lokaciji.
Firma Stop Mines je prezentirala manuelne metode deminiranja i metode deminiranja sa psima, a potom je Ambasador Japana isprobao zaštitnu opremu i pristupio do mjesta početka radilišta. 
 
Općinski načelnik Akif Fazlić zahvalio se Vladi Japana i Ambasadi Japana na podršci i finansiranju ovog značajnog Projekta, koji Općina Ilijaš nije bila u mogućnosti samostalno realizovati i istakao da će se implementacijom ovog Projekta stvoriti bezbijedniji uslovi života stanovnika. Općina Ilijaš je jedna od najugroženijih općina po pitanju minske opasnosti na području Kantona Sarajevo i oko 30 000 000 m² se vodi kao sumnjiva površina. 
 
Pored deminiranja ovog lokaliteta Vlada Japana je obezbijedila i sredstva u Deminiranje3vrijednosti od cca 55.000,00 $ za deminiranje lokaliteta zaseok Milovac 1 površine 52 382 m² i Srednje Lijepa Luka površine 7 156 m², gdje su radovi na deminiranju u toku.  
 
Japan je na bilateralnom nivou jedan od najvećih donatora u BiH. Unutar GAGP-a, pomoć Japana u BiH je dostigla više od 17 miliona eura ili oko 35 miliona KM u proteklih 20 godina, koja pokriva vitalne sektore kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje, vodosnabdijevanje, poljoprivreda, zaštita okoliša, infrastruktura, kultura i sl.
LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 


Preliminarne rang liste

potencijalnih korisnika FBiH za Kanton Sarajevo za općinu Ilijaš, u okviru “Javnog poziva izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, raseljenim osobama u Bosni i Hercegovini i povratnicima u Federaciju Bosne i Hercegovine za podnošenje prijava za obnovu i rekonstrukciju stambenih jedinica u cilju povratka na područje općina Federacije Bosne i Hercegovine“.


Preliminarna rang lista - totalno uništen stambeni objekat


Preliminarna rang lista - djelimično oštećeni stambeni objekt


Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas781
mod_vvisit_counterJuče1133
mod_vvisit_counterOva sedmica2973
mod_vvisit_counterOvaj mjesec30412