Home Vijesti Iz Ilijaša ispraćen konvoj sa posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava
Iz Ilijaša ispraćen konvoj sa posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava PDF Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Ponedjeljak, 10 Srp 2017 06:28

IspracajSrebrenica20173Organizacioni odbor manifestacije "Dani sjećanja – SREBRENICA 11. juli 1995. godine", u cillju obilježavanja 22. godišnjice genocida i ove godine je upriličio dostojanstven ispraćaj 71 identificirane žrtve genocida u Srebrenici. U prisustvu porodica žrtava i velikog broja građana naše općine, suzama i jecajima je ispraćen kamion posmrtnih ostataka pronađenih žrtava. 
S desne i lijeve strane kamiona u kojem su se nalazili posmrtni ostaci, položeno je po 11 bijelih ruža, a nakon što je konvoj napustio naš grad, pušten je 71 bijeli balon sa imenima žrtava.
Najmlađe žrtve genocida, koje će biti ukopane ove godine, u vrijeme genocida imale su po 16 godina, a to su: Šefik Ademović, Hajrudin Mujić, Đemal Nukić, Munib Salkić i Damir Suljić. Najstarija osoba koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je Alija Salihović koji je imao 72 godine. Među žrtvama se nalazi i jedna žena, Đemila Mahmutović, koja je u vrijeme genocida imala 33 godine. Oni će naći smiraj uz 6.662  ukopane žrtve, IspracajSrebrenica20172anajvećeg genocida u Europi nakon II svjetskog rata.
Tužna povorka je iz Ilijaša krenula prema Vogošći, potom ka Sarajevu, odakle su tabuti ispraćeni prema Potočarima.  
Općinski načelnik Akif Fazlić, Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević i članovi Organizacionog odbora manifestacije "Dani sjećanja – SREBRENICA 11. jul 1995. godine", nakon ispraćaja žrtava upriličili su i podizanje zastave Bosne i Hercegovine na kompleksu "Srebrenički arburetum" tj. pored cvijeta Srebrenice koji je izgrađen na Karašnici, kao simbol sjećanja na žrtve stradanja. 
 
Srebrenica20174Inaće, posmrtni ostaci 6.429 žrtava genocida ukopani su u Potočarima, a 233 žrtve genocida ukopane su individualno, po zahtjevima porodica, na lokalnim mezarjima. Dakle, do sada su 6.662 žrtve genocida identificirane i ukopane.
 
Kada je riječ o žrtvama genocida počinjenog u julu 1995. godine, još se traga za posmrtnim ostacima više od 1.000 žrtava, koje čekaju na svoj smiraj, više od dvadeset godina nakon što su njihovi životi ugašeni na zvjerski način.
LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas561
mod_vvisit_counterJuče1518
mod_vvisit_counterOva sedmica11284
mod_vvisit_counterOvaj mjesec32792