Vodosnabdijevanje najprioritetnije pitanje za MZ Kamenica

n1

Na sastanku Općinskog načelnika i predstavnika Savjeta MZ Kamenica između ostalog je  razmatrano vodosnabdijevanje ove mjesne zajednice kao trenutno  najvažnije pitanje   za   njene građane.
Obzirom da se radi o vrlo važnom životnom pitanju, Općinski načelnik je  istakao da Općina Ilijaš duži period vodi aktivnosti koje prevashodno imaju za cilj kako zaštititi postojeća izvorišta, tako i kako  povećati kapacitete i obezbijediti snabdijevanje stanovnika zdrastveno-ispravnom vodom. U prošloj godini pokrenute su  aktivnosti koje podrazumijevaju   uključivanje dodatnih količina vode u postojeći sistem vodosnabdijevanja  sa izvorišta Jazić. Elaborat o izdašnosti ovog izvorišta koji je urađen prošle godine poslužio je kao osnova za aktivnosti koje se odnose na izradu projektne dokumentacije koja je u toku . Samo projektno rješenje se zasniva na  rekonstrukciji postojeće kaptaže i sakupljanje svih dijelova ovog razbijenog izvora u jedan sabirni bazen koji bi obuhvatio  trenutno kaptirani izvor čiju vodu jednim dijelom  koriste i stanovnici   naselja Musići  kao i dva okolna slobodna izvora, jedan iznad samog kaptažnog bazena  i drugi lijevo od kaptažnog bazena. Dakle,  projektno rješenje bi uključilo da se dio vode koristi  za  vodosnabdijevanje  naselja Musići , a preostale količine vode- nekaptiranog dijela izvorišta bi se uključile u sistem  vodosnabdijevanja naselja Kamenica. Za realizaciju ovog projekta potrebno je određeno vrijeme kako bi se ispoštovale sve zakonom predviđene procedure .Sam projekat kad bude gotov će definisati naredne  aktivnosti i korake.n2

Na sastanku je razmatrana i mogućnost da se u međuvremenu provedu i istražni radovi kako bi se sagledala i mogućnost obezbjeđenja određenih količina podzemnih voda – putem bunara,  kao i da se na iznađu rješenja koja  bi eliminisala  zamućivanje postojećih izvora za vrijeme padavina, a što trenutno predstavlja vrlo veliki problem.
Svoju podršku u prevazilaženju  nastale problematike bezrezervno će pružiti i JKP”Vodostan” doo Ilijaš koji upravlja vodovodnim sistemom ove mjesne zajednice.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba