Home Vijesti Obilježen Dan šehida u Općini Ilijaš
Obilježen Dan šehida u Općini Ilijaš PDF Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Ponedjeljak, 26 Lip 2017 12:58

DanSehida1Drugi dan Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini obilježava se Dan šehida. Muslimani se tada, učeći dove i molitve, posjećujući mezarja u BiH, prisjećaju najboljih bosanskih sinova koji su dali živote u odbrani Bosne i Hercegovine. Bajram je radost za svakog muslimana, čitavu muslimansku zajednicu i čitav svijet. No, muslimani u BiH se drugog dana Ramazanskog bajrama prisjećaju velikog broja onih koji se više ne nalaze među živim, onih koji su živote izgubili u toku agresije na BiH od 1992. do 1995. Dan šehida je dan sjećanja na sve one koji su se svojim hrabrim podvizima i plemenitošću u odbrani Bosne i Hercegovine uzdigli do najsvjetlijih primjera boraca za pravdu, istinu i dostojanstvo. Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine. Čini se da, kako vrijeme prolazi, ova odluka Rijaseta sve više dobija na važnosti i značaju.

I ove godine Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš upriličila je prigodan program obilježavanja. Nakon što je položeno cvijeće na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu, centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida upriličena je u Brezi, gdje je općinski načelnik Akif Fazlić govorio o važnosti obilježavanja ovog veoma bitnog datuma za općinu Ilijaš te čitavu BiH, te čuvanju od zaborava naših šehida.

Danas u ovom odabranom danu puni smo emocija, emocija koje nose radost bajrama, nose radost onoga što smo imali prethodni mjesec. Također nose radost ispraćanja velikog gosta ramazana i naših uspjeha u tom mjesecu. Pored svega ovoga, ovaj dan nosi i jednu tugu sjećanja na naše šehide, naše najbolje sinove koji su dali svoje živote i koji su nam omogućili da danas obilježavamo ovaj bajram u slobodi i u svojoj državi. Iz takvih emocija, najbolje što može proizaći jeste naš ponos i naše dostojanstvo. Ponos na naše heroje koji su bili spremni dati svoje živote za ono što mi danas imamo. Zbog toga, kada danas često padamo u jednu zamku, koja u sebi nosi jednu vrstu malodušnosti i skepticizma, kada nam stalno podmeću neko pitanje je li ovo država za koju su se oni borili moramo kazati  da u svijetu u kome danas živimo mi bolju državu nismo mogli izboriti. Zbog toga je moramo čuvati i svaki dan se boriti za nju. Danas je prilika da sebi damo tu zadaću, a poseban poziv za generacije koje dolaze. Te generacije su često u dilemama izbora neke lagodnije egzistencije, i odlaska na zapad, a mi smo tu da to pokušamo zaustaviti i naći prostora da se na novim snagama, pravdi i poštenju gradi prostor za te mlade ljude koji trebaju da preuzmu odgovornost i da ovu državu vode ka njenom većem prosperitetu” naglasio je općinski načelnik Akif Fazlić.

O važnosti odavanja počasti najboljim sinovima Bosne i Heregovine, te značju bošnjačkog jedinstva govorili su i načelnici općina Breze i Vogošće: Munib Zaimović i Edin Smajić. Za kulturno-umjetnički program izvođenjem ilahija bili su zaduženi izvođači hora ”Preporod”.

Nakon završetka centralne manifestacije u Brezi, delegacija općine Ilijaš zajedno sa ilijaškim imamima posjetila je šehidska spomen obilježja u Lješevu, Starom Ilijašu i Misoči, gdje su proučeni jasini i dova za duše šehida. Jasine i dove proučili su ilijaški imami kao i Mahir Dević. Vjernici, članovi šehidskih porodica, boračkih organizacija te predstavnici javnog i političkog života su također programom obilježavanja Dana šehida posjetili šehidska spomen obilježja u Kamenici, Solunu i Potočarima, gdje su položili cvijeće i proučili zajedničku fatihu, jasin i dovu za duše šehida.

Izvor: www.radioilijas.ba

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas561
mod_vvisit_counterJuče1518
mod_vvisit_counterOva sedmica11284
mod_vvisit_counterOvaj mjesec32792