Home Vijesti Predstavljen Plan sanacije i zatvaranja deponije komunalnog otpada u MZ Lješevo
Predstavljen Plan sanacije i zatvaranja deponije komunalnog otpada u MZ Lješevo PDF Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 21 Lip 2017 11:19
PlanOtpadaLjesevo 006U sali Općine Ilijaš danas je predstavljen Plan sanacije zatvaranja i rehabilitacije deponije komunalnog otpada "Do" u MZ Lješevo. Prezentaciju je održao saradnik konsultantske kuće ENOVA Admir Mešanović, a prezentaciji je pored zainteresovanih subjekata prisustvovao Općinski načelnik Akif Fazlić i koordinator projekta ispred Općine Ilijaš komunalni inspektor Sadik Alić.
Sanacija i zatvaranje ovog otpada jedan je od krajnjih ciljeva federalne Strategije upravljanja otpadom, Akcijskog plana i Federalnog plana upravljanja otpadom, što doprinosi uspostavi sistema savremenog koncepta rješavanja problematike zbrinjavanja otpadom u FBiH. 
Riječ je o deponiji površine 14.660 m2, za koju je već Općina Ilijaš dobila Rješenje Federalnog ministarstva okoliša i turizma kojim se nalaže sanacija i zatvaranje ove deponije. 
Općina Ilijaš je sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša već potpisala Sporazum o saradnji na realizaciji ovog Projekta, a Sporazum se odnosi na izradu projektne dokumentacije za zatvaranje i saniranje stare lokalne deponije "Do". Sporazumom su definisana međusobna prava i obaveze potpisinika, a Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša  je za pripremu Projektne PlanOtpadaLjesevo 003dokumentacije  obezbijedilo 30.000,00 KM. 
Nakon analize sadržaja i zakonske regulative koja reguliše ovu oblast, utvrđeno je da za predmetnu lokaciju potrebno propisati mjere za sanaciju i rekultivaciju prostora deponije "Do" kao neuslovne deponije miješanog komunalnog otpada, a na koju je otpad odlagan od 1968. do 1986. godine. Od 1996. godine do 2008. godine na deponiju se nekontrolisano odložila veća količina i građevinskog i miješanog komunalnog otpada. 
 
Plan treba da osigura sanaciju postojećeg stanja i uređenje smetlišta do nivoa zakonom predviđene zaštite životne sredine, te sadržaj plana mora biti u skladu sa Pravilnikom o sadržaju plana prilagođavanja upravljanja otpadom za postojeća postrojenja za tretman ili odlaganje otpada i aktivnosti koje poduzima nadležni organ, opisan minimum aktivnosti koje treba obaviti da bi se odlagališta na odgovarajući način zatvorilo. 
 
Prema procjenama, konsultantske kuće radi se o Projektu veće vrijednosti, a ono što predstoji je odobravanje  Plana sanacije zatvaranja i rehabilitacije deponije komunalnog otpada "Do" od strane nadležnog Ministarstva.
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 


Preliminarne rang liste

potencijalnih korisnika FBiH za Kanton Sarajevo za općinu Ilijaš, u okviru “Javnog poziva izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, raseljenim osobama u Bosni i Hercegovini i povratnicima u Federaciju Bosne i Hercegovine za podnošenje prijava za obnovu i rekonstrukciju stambenih jedinica u cilju povratka na područje općina Federacije Bosne i Hercegovine“.


Preliminarna rang lista - totalno uništen stambeni objekat


Preliminarna rang lista - djelimično oštećeni stambeni objekt


Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas783
mod_vvisit_counterJuče1133
mod_vvisit_counterOva sedmica2975
mod_vvisit_counterOvaj mjesec30414