Obilježen Dan logoraša općine Ilijaš

dan logoraša 1Polaganjem cvijeća,učenjem Fatihe i minutom šutnje danas je obilježen Dan logoraša općine Ilijaš na Spomen obilježju ubijenih i nestalih logoraša.

Halid Masnopita, predsjednik Udruženja logoraša općine Ilijaš, kazao je da su se i ove godine okupili da na prigodan način obilježe ovaj dan. „Kao i svake godine Udruženje Ilijaš organizuje obilježavanje Dana logoraša, to je dan kada su srpske vlasti 1992. godine osnivali koncetracione logore na području naše općine kao što su Podlugovi, Bioča i drugi. Organizatori su bili Hadžić Ratko, Radić Trifko, Kapuća Ratko, Berlašević i drugi, a kroz logore je prošlo negdje oko 800 do 900 stanovnika naše općine, mnogi su nestali, mnogi su ubijeni. Obilježavanjem ovog datuma pokušavamo da se ne zaboravi i ne ponovi“, istakao je Masnopita.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić je kazao da se trebamo prisjećati ovog veoma bitnog datuma. „Ovo je jedan od datuma iz 1992. godinekada su građani ove općine nažalost pod politikom koju je vodio SDS, politike koja je značila napad na suverenu i međunardno priznatu državu BiH plaćali jedan danak činu koji je bio kakav je bio i koji je imao taj jedan sastavni dio koji je značio prolazak građana kroz logore. Veliki broj Ilijašana je prošao logore, logori su bili u školama, željezničkim stanicama to je značilo mučenje, to je značilo pripremu za etničko čišćenje s ovim prostora i taj aspekt moramo posebno i razumjeti, cijeniti i znati, te na osnovu njega se ispravno podsjetiti. Danas obilježavamo ovaj dan bez velikog broja ljudi, obilježavamo bez naše djece, učenika, studenata one populacije koja treba čuti o tim događajima. Znamo da se još o tim događajima ne može učiti na objektivan način iz školskih udžbenika, tako da ove manifestacije znače gajenje kulture sjećanja, znače prenos istine koja je bila u tom periodu. Međutim, bitno je da je Dan logoraša obilježen, i mogu se dati poruke na razne načine i medijski i bilo koje druge vrste da se ta istina zapamti, da se ona nosi i da na bazi nje svi razvijamo osjećaj patriotizma, te odgovornosti prema državi BiH. Pravosudne institucije nisu dale adekvatan odgovor na sve te događaje koji su se dešavali 1992. godine. Nadamo se da ćemo ipak doći u nekom narednom periodu kada će bar onih najodgovorniji odgovarati pred sudovima BiH“,rekao je načelnik Fazlić.dan logoraša 2 2

Na području općine Ilijaš bilo je šest logora: škola u Podlugovima, željeznička stanica Podlugovi, OŠ “Hašim Spahić” u Ilijašu, osnovna škola u Gornjoj Bioči i dva logora u Crnoj Rijeci, a to je kuća Zukića i Solana u kojim je oko 1000 logoraša bilo zarobljeno od čega je 800 logoraša razmijenjeno, a 150 logoraša je na zvjerski način mučeno i ubijeno. Kao nestali vode se 50 logoraša.

U logorima na području cijele BiH ubijeno je 30 000 logoraša, 1100 djece i silovano blizu 25 000 osoba. Više od 1000 građana općine Ilijaš je prošlo torturu kroz osam logora, izvođeni su na žive štitove i na kraju završili u masovnim grobnicama.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba