Obilježen Dan šehida

Drugi dan Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini obilježava se i kao Dan šehida, dan trajnog sjećanja na hrabre borce koji su svoje živote dali braneći Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine. Dan šehida ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine.To je dan sjećanja na sve one koji su svoje živote dali braneći svoju porodicu, čast, domovinu i vjeru.
Ove godine, poštujući upute nadležnih organa vezano za pandemiju korona virusa, nije bilo masovnog okupljanja građana i upriličen je samo vjerski dio programa.

dansehida3

U jutarnjim satima delegacije Općine Ilijaš predvođene općinskim načelnikom gospodinom Akifom Fazlićem i Općine Vogošća predvođeni načelnikom Gospodinom Edinom Smajićem, te predstavnici koordinacije boračkih udruženja općine Ilijaš i općine Vogošća položili su cvijeće i odali počast šehidima i poginulim borcima na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu.

O važnosti obilježavanja ovog veoma bitnog datuma za općinu Ilijaš te čitavu BiH, i čuvanju od zaborava naših šehida govorio je načelnik Akif Fazlić:„ Ovo je jedan od najvažnijih datum, datum koji smo ustanovili kao Dan sjećanja i jako je važno da gajimo instituciju sjećanja na naše šehide i na našu historiju. Nažalost, bošnjački narod je prošao kako povijesničari kažu 12 genocida do devedesetih godina nismo toga puno znali, nismo se sjećali tih događaja i hvala Bogu da je ustanovljen datum kao jedan od institucionalnih datuma koji će se vezati kroz njega i učiti, te na osnovu svega toga graditi naša budućnost. Uz sve ove uslove u kakavim danas obilježavamo ovaj dan zbog panedmije, okupili smo se i šaljemo jasnu poruku da ne smijemo zaboraviti naše najbolje sinove i kćeri, koji su nam omogučili da danas živimo u slobodnoj, nezavnisnoj i suverenoj državi te da gradimo svoju budućnost “ kazao je načelnik Fazlić.

sehidi6

Poslije programa na Centralnom spomen obilježju, posjećena su šehidska mezarja u Misoči, Starom Ilijašu, Lješevu i obadva mezaristana u Brezi, zajedno sa načelnikom općine Vogošća gospodinom Edinom Smajićem te predstavnicima boračkih udruženja. U dogovoru sa mjesnim imamima, na svim mezarjima je proučen jasin, odata počast šehidima i položeno cvijeće delegacija koje su prisustvovale.

sehidi7

Istog dana, zajednička delegacija općine Ilijaš i boračkih udruženja položila je cvijeće na spomen česme u Solakovićima i Crnoj Rijeci, te posjetila mezarje u Solunu - Olovo gdje je ukopano uz ostale i 28 šehida Općine Ilijaš. Također delegacija općine i boračkih udruženja posjetila je šehidska mezarja u Vlasenici, Zaklopači, Bratuncu i Potočarima.

sehidi5

Poruka i amanet koji su nam šehidi, poginuli borci ostavili širom naše domovine jeste da budemo dostojni njihove žrtve. Oni su živjeli za ovo što mi danas imamo, za slobodu, za mir, za domovinu. Oni su nam dali pravo da bošnjak nema straha ni od koga, da bošnjak ima pravo da kaže šta misli, da bošnjak bude ravnopravan sa drugima. Neka im je vječni rahmet i mir.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba