U Ilijašu obilježena 28. godišnjica formiranja Armije RBiH

IMG 4952Jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH, 15. april, dan kada je formirana Armija RBiH obilježen je i u Ilijašu, uz manji broj predstavnika Općine Ilijaš i boračkih udruženja, s obzirom na trenutnu situaciju izazvanu panedmijom korona virusa.

Na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu položeno je cvijeće, te uz učenje Fatihe ili na drugi prikladan način, odata je počast svim šehidima i poginulim borcima. Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić istakao je da je ovo najvažniji datum u modernoj historiji BiH.

„Na današnji dan formirana je Armija RBiH koja je svojom borbom zaštitila suvereniteti i živote svojih građana, zaštitila opstojnost države BiH i zbog toga danas trebamo odati počast, prije svega šehidima, poginulim borcima i naravno uputiti čestitike i zahvalu svim pripadnicima Armija RBiH. Da nije bilo Armije današnji dan bi drugačije izgledao i zbog toga jeste naša obaveza i odgovornost da i u uslovima pandemije nađemo adekvatan način da obilježimo ovaj datum, i da još jedanput potvrdimo sve te civilizacijske vrijednosti koje je Armije RBiH ostavila i omogućila da danas BiH i njeni građani žive u međunarodnoj priznatoj državi, koja će novim generacijama obezbjediti bolju budućnost“, kazao je Fazlić.

Predsjednik Udruženja demobilisanih boraca općine Ilijaš Muhidin Nuhanović čestitao je Dan Armije RBiH i istakao je da trebamo biti ponosni na ono što smo uspjeli tokom prethodnog rata.

„Uspjeli smo da obezbjedimo opstanak svim Bošnjacima u ovoj državi, a Armija BiH živi u našim srcima, živjet će i uvijek dokle god postoji i jedan branitelj Armije BiH. Nastojimo da se kroz Udruženja izborimo za sistemska rješenja kroz zakone i prava koja pripadaju našim demobilisanim borcima. Nadamo se da će svi borci ostvariti svoja prava te da imaju normalan život u ovoj državi“,  kazao je Nuhanović.

Fahrudin Demirović predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida čestitao je Dan Armije, te spomenuo da se na ovaj dan treba sjetiti svih šehida i umrlih ratnih vojnih invalida.

“Prisjetimo se umrlih pripadnika Armije koji su izgubili živote tokom agresije na BiH. S obzirom na okolnosti u kojim smo sad zbog pandemije dan je obilježen u skladu s propisima”, kazao je Demirović.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba