Home Vijesti Vremenske neprilike prouzrokovale enormne štete u voćarstvu
Vremenske neprilike prouzrokovale enormne štete u voćarstvu PDF Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 25 Tra 2017 14:00
vocnjak1Snježne padavine i izuzetno niske temperature za ovo doba godine koje su pogodile kako BiH tako i općinu Ilijaš, uzrokovale su enormne štete proizvođačima voća i voćarskih proizvoda koji se trenutno suočavaju sa problemom spašavanja svojih zasada. Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić, formirao je Stručnu komisiju koja je izašla na teren i posjetila proizvođače voća u našoj Općini.
 
Nažalost, razmjere šteta koje su prouzrokovale vremenske nepogode, ove godine su najveće  do sada. Ove godine, nažalost, moramo konstatovati da nećemo imati voćarskih proizvoda sa naše općine. Shvatajući ozbiljnost ove situacije i činjenicu da su to komercijalni proizvođači, formirao sam Komisiju koja je na terenu da utvrdi sve činjenice koje su vezane za nastale štete. Želim da pokrenem inicijativu prema Ministarstvu privrede KS, a naravno da ćemo i mi kroz svoj budžet napraviti jednu vrstu sredstava, uslovno rečeno budžetsku rezervu, kako bi se pomoglo proizvođačima. Prije svega, da oni mogu nastaviti sa proizvodnjom i da se obezbijede uslovi za narednu godinu. Ovaj teret morat ćemo svi srazmjerno podnijeti i moramo preuzeti  bar jedan dio troškova koji su oni imali. Najveći dio troškova je već realiziran i nadali smo se da će doći do plodova. Međutim situacija je trenutno takva kakva jeste, ali mi ćemo zaista pomoći sa određenim sredstvima“, kazao je načelnik Fazlić.
 
vocnjak2Vremenske neprilike pričinile su najveću štetu skoro svim voćnim vrstama, koje su prolazile najbitniju fazu rasta i razvoja, a u najvećoj mjeri stradali su zasadi. Muriz Fazlić, vlasnik fabrike za preradu voća i povrća „FH PRINCES TRADE“ d.o.o kaže da se nadao da će ipak plodovi opstati, ali nažalost, šteta je evidentna.
 
Danas definitivno možemo kazati da je 99% voća uništeno. Jednostavno nije moglo izdržati tako niske temperature. Mi smo u situaciji da samo možemo posmatrati ovu katastrofu i žaliti za onim što smo radili prethodnu godinu dana.  Pripremali smo đubrivo, izvršili rezidbu, davali prihranu. Trebalo nam je još dva-tri mjeseca i da dođemo do plodova. U situaciji smo da samo možemo očekivati od Opštine ili Države da nam izađe u susret i da nam nešto pomogne, u protivnom mi smo gotovi. Po jednom dunumu, mi nalazimo po 2-3 tone jabuke. Očekivali smo ove godine od 20-30 tona, ali da Bog da, da bude i 100 kilograma. Šljiva, kruška i trešnja su 100% uništene. Do sada imamo najmanje 1000 KM štete po dunumu“, kazao je Fazlić.
 
Stanje prije vremenskih nepogoda u voćarstvu, bilo je za svaku pohvalu, voće je dobro ponijelo, pa su voćari, kako kaže Belmir Bećirović uposlenik firme Arhaz d.o.o., s razlogom očekivali jednu od boljih godina.
 
„Ukupna površina ovog voćnjaka je 7,5 hektara. Ove godine, zbog vocnjak3vremenskih neprilika, nećemo imati plodova ni da probamo. Što se tiče beharanja voća i zametanja plodova, ove godine smo očekivali kao nikada do sada da ćemo „stati na noge“. Iz godine u godinu imali smo štetu, ali ova godina nas je dotukla. Svaka pomoć nam je dobrodošla kako bismo preživjeli ovu godinu, kako bismo nastavili sa radom u ovom poslu. Mi se nadamo da ovi minusi nisu nanijeli štetu i za narednu godinu. Nadamo se da će iduća godina biti bolja. Duga je godina dana, mi moramo nekako preživjeti ali sami nećemo moći“, kazao je Bećirović.
 
Uz poljoprivrednike i njihovu borbu sa vremenskim neprilikama je ovih dana i struka koja konstantno prati stanje u poljoprivredi. Ferid Ćurevac, stručni savjetnik za poljoprivredu u Općini Ilijaš, u  ime Komisije koju je formirao općinski Načelnik, obilazi teren i proizvođače koji imaju zasade većih površina.
 
„Voćke su, po našem stručnom mišljenju, stradale od 90-100%. Ekstremno niske temperature su uslovile da su štete enormno velike i mogu se tretirati kao katastrofalne. U narednom periodu obići ćemo i ostale voćnjake i nastojat  ćemo se da pomognemo koliko god budemo mogli. Znak podrške je i prisustvo načelnika Fazlića, tako da voćari neće biti sami“, kazao je Ćurevac.
 
S obzirom na to da uspijeh u poljoprivredi, uglavnom zavisi od vremenskih prilika, u to smo se i sami uvjerili, kako sada stvari stoje, a sve zbog aprilskih nepogoda,  ovo će biti jedna od teških godina u agraru.
 
Izvor: www.radioilijas.ba
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Na osnovu člana 7. Odluke o dodjeli u zakup poslovnih prostorija u vlasništvu Općine Ilijaš (Službene novine Kantona Sarajevo br.10/18) Općinski načelnik objavljuje:
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1349
mod_vvisit_counterJuče1494
mod_vvisit_counterOva sedmica4472
mod_vvisit_counterOvaj mjesec38102