Home Vijesti Intenzivirana gradnja proizvodnih hala u Industrijskim zonama u Ilijašu
Intenzivirana gradnja proizvodnih hala u Industrijskim zonama u Ilijašu PDF Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 19 Tra 2017 12:16
IndZOnaHale1U Industrijskoj zoni "Luka" i u Starom Ilijašu intenzivno se grade nove proizvodne hale. Općinski načelnik posjetio je gradilišta firme Standard Furniture Factory i DŽ&R d.o.o. Ilijaš i razgovarao s investitorima o dinamici gradnje i potrebnoj podršci Općine Ilijaš. 
 
Izgradnja proizvodnog kompleksa firme Standard Furniture Factory očekuje se do juna a od jeseni i pokretanje proizvodnje tapaciranog namještaja. 
 
Agencija za zastupanje i posredovanje u osiguranju Dž&R d.o.o. Ilijaš trenutno je investitor na  rekonstrukciji objekta koji će biti namijenjen za tehnički pregled motornih vozila sa potrebim pratećim sadržajima. Objekat se nalazi u ulici Bosanski put br. 103. Završetak radova očekuje se IndZonaHale2početkom maja nakon čega slijedi pribavljanje potrebnih dozvola i saglasnosti od nadležnih institucija za otvaranje stanice tehničkog pregleda motornih vozila.  
 
U Industrijskoj zoni Luka investitori Semina (Ezio Inox), Superior group i Lamers također grade svoje proizvodne pogone, a i u Industrijskoj zoni "Željezara" firma Frimeco d.o.o. Ilijaš radi na proširenju postojećih pogona, što je dobar osnov za razvoj ekonomije i rast zaposlenosti. 
 
Općina Ilijaš je strateški opredijeljena za razvoj industrijske proizvodnje s posebnim fokusom na mala i srednja preduzeća iz metaluroško-metalske, drvne industrije i industrije hrane i pića. 
 
Sve relevantne statistike su registrovale da je Općina Ilijaš u posljednje tri godine imala ubjedljivo najveće stope porasta broja zaposlenih u Kantonu Sarajevo. U 2016. godini ona je iznosila 16,4 % ili 550 novih radnih mjesta. IndZonaHAle3Pored industrije sve više se razvija građevinarstvo, turizam, trgovina, transport i usluge. Privreda Općine Ilijaš je u 2016. godini izvezla roba u vrijednosti od 169 miliona KM, što je pozicionira na drugo mjesto u Kantonu Sarajevo, odnosno na 12. mjesto u FBiH. 
Da Općina Ilijaš stvara povoljan ambijent za investitore pokazuje i uključenost Općine u Projekat LIFE, koji implementira Grupacija Svjetske banke, u partnerstvu sa Veleposlanstvom Velike Britanije, Vijećem ministara BiH i entitetskim vladama. Cilj Projekta je pružiti podršku lokalnim vlastima u Bosni i Hercegovini u jačanju njihove konkurentnosti i podsticanju rasta privatnog sektora kroz smanjenje opterećenja za privredu na lokalnom nivou, dosljednu implementaciju propisa na lokalnom nivou, unapređenje transparentnosti u pružanju usluga građanima i privredi, te unapređenje usluga za investitore i povećanje investicija u općini. 
 
 
 
 
 
 
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Na osnovu člana 7. Odluke o dodjeli u zakup poslovnih prostorija u vlasništvu Općine Ilijaš (Službene novine Kantona Sarajevo br.10/18) Općinski načelnik objavljuje:
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1344
mod_vvisit_counterJuče1494
mod_vvisit_counterOva sedmica4467
mod_vvisit_counterOvaj mjesec38097