Home Vijesti Svečanom sjednicom OV Ilijaš obilježen Dan Armije RBiH
Svečanom sjednicom OV Ilijaš obilježen Dan Armije RBiH PDF Ispis Email
Autor Aida Muratović   
Petak, 14 Tra 2017 15:04

DSCF7651

Boračka , sportska udruženja , udruženja žena i porodica nestalih zatim predstavnici političkih organizacija općine Ilijaš su na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu položili cvijeće u znak na sve šehide i poginule borce koji su dali svoje živote za našu domovinu a povodom Dana Armije BiH koji se obilježava 15. aprila . Svima prisutnim obratio se pomoćnik načelnika u Službi za boračko invalidsku zaštitu , socijalnu zaštitu i raseljena lica  Nijaz Spahić koji je ukratko objasnio  cilj okupljanja  kao i na samu ulogu ARBiH .

DSCF7663

 

Potom je održana i svečana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš koju je vodio Predsjedavajući OV Mahir Dević , koji je  čestitao Dan armije BiH . Prisutnim vijećnicima i gostima se obratio Meho Mešetović , ratni komandant 126 IB koji je napravio historijsku retrospektivu ratnih događaja , kao i ulogu ARBiH tokom sukoba .

8.aprila 1992. Predsjedništvo BiH proglasilo je neposrednu ratnu opasnost i osnovalo Glavni štab Teritorijalne Obrane  BiH .

Armija Republike Bosne i Hercegovine je službeno osnovana 15.aprila 1992 godine , a sačinjena je od jedinica Teritorijane odbrane kao odgovor na agresiju .

Armija BiH nastala je ujedinjenjem jedinica  TO-a, Patriotske lige, Zelenih beretki, MUP-a BiH i raznih bošnjačkih dobrovoljačkih formacija u jedinstvenu vojsku Sredinom maja  1992. HOS prihvaća vrhovno zapovjedništvo Armije BiH, ali ne i HVO, čije je vodstvo prilikom osnivanja odbacilo TO BiH kao “iskompromitiranu”.Mešetović je pomenuo da je ARBiH 1994.godine učestvovala u raznim operacijma  čiji akcenat je bio u Krajini , a 1995 počinje ofanzivu i oslobodilački rat koji je zaustavljen politički . Za četiri godine ARBiH je postala veoma važana faktor u našoj zemlji .Armija se sastojala od sedam korpusa , prvi komandant bio je Sefer Halilović a drugi Rasim Delićkazao je Mešetović .

Ratni komandant koji je bio na čelu 126 IB je kazao kako je ta brigada koja je odmah po izbijanju sukoba bila na raspolaganju , a svoje sjedište je imala u Brezi , kazavši kako je učestvovala u veoma značajnim akcijama . Na kraju obraćanja je čestitao  svima Dan ARBiH.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Na osnovu člana 7. Odluke o dodjeli u zakup poslovnih prostorija u vlasništvu Općine Ilijaš (Službene novine Kantona Sarajevo br.10/18) Općinski načelnik objavljuje:
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas369
mod_vvisit_counterJuče1296
mod_vvisit_counterOva sedmica11369
mod_vvisit_counterOvaj mjesec32155