Home Vijesti Iskazan interes za izgradnju mini hidrocentrale u Malešićima na rijeci Bosni
Iskazan interes za izgradnju mini hidrocentrale u Malešićima na rijeci Bosni PDF Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 24 Ožu 2017 13:18
Satem 012Općinski načelnik Akif Fazlić, Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević, Pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Meliha Avdibegović, pomoćnica načelnika u Službi za privredu, finansije i investicije Merima Osmanović, Šefica Odsjeka za katastar u Službi za imovinsko-pravne poslove Nizama Mališević održali su danas sastanak sa predstavnicima Turske kompanije SATEM BH d.o.o. Sarajevo. Sastanku su prisustvovali i Ministar finansija Jasmin Halebić i Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić, a tema sastanka je bila prezentacija projeta izgradnje mini hidrocentrale na rijeci Bosni u Malešićima kao i pribavljanje potrebnih dozvola i saglasnosti. 
 
Turska kompanija SATEM d.o.o. Sarajevo je kompanija koja proizvodi i gradi hidrocentrale, kako za vlastite potrebe tako i za potrebe drugih investitora. Kompanija se obratila Općini Ilijaš sa samoinicijativnom ponudom za koncesiju na rijeci Bosni u Malešićima kako bi mogli krenuti u projekat realizacije izgradnje hidrocentrale. 
 
Satem 007Općinski načelnik je na početku sastanka izrazio zadovoljstvo što postoji interes za realizaciju jednog ovakvog projekta i iskazao interes Općine da pronađe prostor za investicije u svim sferama poslovanja od čega bi i Općina Ilijaš i Kanton Sarajevo imali benefite. 
 
Trenutno je u fazi donošenje izmjena i dopuna Zakona o koncesijama Kantona Sarajevo  i suština  promjena je harmonizacija sa  evropskim direktivama iz te oblasti, a suština je da se ohrabre lokalne zajednice, investitori i druga Ministarstva da se privredna pitanja pokušaju riješiti kroz koncesije i javno-privatna partnerstva.  Trenutni regulatorni okvir kaže da je podijeljena nadležnost između Federacije, Kantona i Općina, a najveći dio provodi Kantonalno ministarstvo privrede. 
O zakonskim procedurama dobivanja dozvola, odredbama Zakona o koncesiji prisutne je upoznao Ministar privrede Muharem Šabić koji je istakao da je politika Vlade Kantona Sarajevo i lokalne zajednice da privlače strane investitore. 
"Nažalost  ovo je prvi ovakav Projekat u KS, mi do sada nismo davali koncesiju za vode i to je šteta. Prvi korak je odobrenje Općinskog vijeća za dodjelu koncesije, drugi najveći dio administracije završava Ministarstvo privrede KS nakon čega Komisija za koncesije podnosi izvještaj Vladi KS koja treba da  proglasi javni interes. Manji dio nadležnosti prenosi se na Federaciju a odnosi se na ekologiju. U potpunosti Vam stojimo na raspolaganju i sve probleme ćemo skupa pokušati prevazići u najbržem mogućem periodu, kako bi što prije krenuli u realizaciju projekta", rekao je Ministar Šabić. 
 
Satem 008Na sastanku je bilo riječi o proceduri proglašavanja javnog interesa i pretvaranju poljoprivrednog u građevinsko zemljište.
"Do kompletiranja dokumentacije treba puno vremena. Vode se dva procesa, jedan je dodjela koncesije a drugi pribavljanje građevinskih dozvola i dodjeljivanje okolišne dozvole. Kompanija bi trebala intenzivno raditi i sarađivati sa nadležnim instuticijama kako bi došli do potrebnih dozvola. Također, neophodno je riješiti i imovinsko-pravne odnose jer će ova akumulacija ući dijelom i u privatnu imovinu", rekao je Općinski načelnik Akif Fazlić. 
 
Prema najavama investitora hidrocentrala bi mogla biti izgrađena za tri mjeseca, a ukoliko se na vrijeme pribave potrebne dozvole gradnja bi mogla početi u ljetnom periodu. 
Predsjedavajući Općinskog vijeća Mahir Dević podržao je realizaciju ovog projeta na području Općine Ilijaš i naglasio spremnsot Općinskog vijeća da da potrebne dozvole kako bi Projekat što prije krenuo u realizaciju, međutim naglasio je da investitor mora pokazati spremnosti, ozbiljnost i transparentnost lokalnoj politici za implementaciju ovog projekta . 
Na kraju sastanka je dogovoreno da Općina Ilijaš sačini prijedlog Ugovora do iduće sedmice u kojim će biti definisana prava i obaveze Općine Ilijaš i investitora, kao i eventualni rokovi, a investitori će organizovati i javnu prezentaciju projekta Općinskom vijeću Ilijaš. 
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 


Preliminarne rang liste

potencijalnih korisnika FBiH za Kanton Sarajevo za općinu Ilijaš, u okviru “Javnog poziva izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, raseljenim osobama u Bosni i Hercegovini i povratnicima u Federaciju Bosne i Hercegovine za podnošenje prijava za obnovu i rekonstrukciju stambenih jedinica u cilju povratka na područje općina Federacije Bosne i Hercegovine“.


Preliminarna rang lista - totalno uništen stambeni objekat


Preliminarna rang lista - djelimično oštećeni stambeni objekt


Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas49
mod_vvisit_counterJuče1133
mod_vvisit_counterOva sedmica2241
mod_vvisit_counterOvaj mjesec29680