Home Vijesti Održana treća sjednica Privrednog vijeća Općine Ilijaš
Održana treća sjednica Privrednog vijeća Općine Ilijaš PDF Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 24 Ožu 2017 11:38
3sjednicaPVU sali Općine Ilijaš jučer je održana treća sjednica Privrednog vijeća Općine Ilijaš. Sjednicu je vodio Predsjednik Privrednog vijeća, Općinski načelnik Akif Fazlić. Sastanku su pored članova vijeća prisustvovali predstavnici Grupacije Svjetske banke i predstavnici Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo. 
Nakon usvajanja Zapisnika sa prethodne sjednice predstavljeni su novi članovi Privrednog vijeća g. Dževad Halilović direktor firme Tranzitexport d.o.o. Ilijaš i g. Jasmin Zuluf LSP Logisti Service Provider d.o.o. Ilijaš. 
Na trećoj tački dnevnog reda razmatran je Pregled ostvarenog progresa u realizaciji zaključaka sa II sjednice, u okviru koje je Općinski načelnik naglasio da je u toku donošenje Pravilnika o sistematizaciji Jedinstvenog organa uprave u okviru kojeg će se formirati šalter za privrednike, a u skladu sa Zaključkom s prethodnog sjednica održana je prezentacija Kreditno garantnog fonda SERDE. 
 
Šef programa za podsticaje Službe za zapošljavanje KS g. Nedim Sadija privrednicima je prezentovao Programe koje Služba planira realizovati u toku godine, te pozvao privrednike da apliciraju na iste.
U okviru ove tačke prezentirane su poticajne mjere zapošljavanja i održavanje više stope zaposlenosti kao i programi prekvalifikacije koje provodi Služba za zapošljavanje KS. 
 

3Sjednicapv3Direktor Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović" Amir Džafo je upoznao prisutne sa procesom usklađivanja obrazovnog sistema u ovoj ustanovi sa potrebama tržišta rada. Srednjoškolski centar je izradio Elaborat, pripremio nastavni plan i program za informatički smjer, a ova ustanova planira uvesti i novo zanimanje oblikovač materijala na CNC mašinama od naredne školske godine. S druge strane, istaknuto je da je neophodno da SŠC Ilijaš izvrši preregistraciju u skladu sa Zakonom o obrazovanju odraslih kako bi ova školska ustavnova mogla da nesmetano realizira programe stručnog usavršavanje i prekvalifikacije u skaldu sa potrebama poslodavaca. Osim toga, istaknuto je da je neophodno da općina Ilijaš i SŠC budu pravovremeno upoznati sa nadolazećim potrebama poslodavaca, kako bi se na iste moglo odgovoriti.
 
Općinski načelnik je istakao da Općine Ilijaš intenzivno radi na stvaranju uslova za obrazovanje stvarno potrebnih kadrova koje će imati adekvatna znanja, vještine i kompetencije za kojim postoji potreba na tržištu rada, 3SjednicaPV2posebno kada je u pitanju drvna i metalska industrija i IT sektor koji nudi najviše prostora za zapošljavanje mladih osoba. Shodno tome PS je donio zaključak o pokretanju inicijative da se uspostavi sistem za periodično praćenje potreba poslodavaca u općini Ilijaš. Također donesen je zaključak da se putem saradničke mreže uputi inicijativa za održavanjem sastanka sa predstavnicima nadležnih institucija u cilju otklanjanja otvrenih pitanja vezanih za proces preregistracije SŠC Ilijaš.
 
"Na današnjoj sjednici imali smo dvije vrlo značajne tačke dnevnog reda. Jedna je bila prezentacija programa zapošljavanja koji vodi Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo i Federalni zavod za zapošljavanje.  Članovi Privrednog vijeća su dobili relevantne informacije da mogu blagovremeno aplicirati prema tim Projektima i druga vrlo važna tačka usklađivanje obrazovne politike sa potrebama tržišta rada. Sve više se nameće problem neadekvatne strukture ljudi koji su prijavljeni na evidenciji Službe za zapošljavanje sa potrebama poslodavaca i mi smo tu aktivnost pokrenuli već na prvoj sjednici Privrednog vijeća, definisali smo neke pravce rada i donijeli određene zaključke. Ono što želimo već u ovoj godini realizirati je otvaranje informatičkog smjera u Srednjoškolskom centru "Nedžad Ibrišimović". Također planiramo otvaranje jednog smjera učenika koji se školuju za radnička zanimanja u drvnoj i metalskoj industriji. Srednja škola vrlo intenzivno radi na tim projektima, mi smo kroz svoj Budžet obezbijedili opremanje informatičkog kabineta. Nadamo se da će u aprilu nadležne institucije odobriti ove programe našoj srednjoj školi i da će startati u septembru s ovim zanimanjima što će biti iskorak kada je u pitanju Općina Ilijaš i priprema kadra kojem će na neki način biti obezbjeđen posao jer će se školovati za ona zanimanja za koja će tržište rada zainteresirano", istakao je Općinski načelnik Akif Fazlić.
 
Privredno vijeće okuplja najeminentnije privrednike općine Ilijaš i formirano je s ciljem omogućavanja aktivnog sudjelovanja privrednika u procesu unapređenje poslovnog okruženja ove općine. Osnivanje Vijeća i provedene reforme su konkretni rezultati projekta privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja (LIFE) kojeg provodi Grupacija Svjetske banke u saradnji sa Britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini, a kojem je Općina Ilijaš pristupila u februaru prošle godine. 
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Na osnovu člana 7. Odluke o dodjeli u zakup poslovnih prostorija u vlasništvu Općine Ilijaš (Službene novine Kantona Sarajevo br.10/18) Općinski načelnik objavljuje:
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1311
mod_vvisit_counterJuče1494
mod_vvisit_counterOva sedmica4434
mod_vvisit_counterOvaj mjesec38064