Otvorena izložba “Bosansko mramorje” autora Midhata Dizdarevića

 

21476759759675Svečano otvorenje izložbe „Bosnasko mramorje“ (Spomenici kulturno – historijskog naslijeđa općine Ilijaš) autora Midhata Dizdarevića profesora historije, upriličeno je u prostorijama Preporda u Ilijašu.

Izložba „Bosansko mramorje“ rezultat je projekta pod nazivom „Popis stećaka i nišana“ i „Valorizacija kulturne baštine“ općine Ilijaš koja je u periodu od 2017. - 2019. godine inicirana od strane Udruženja za zaštitu kulturno – historijskog naslijeđa i edukaciju mladih „ARHIUM“ Ilijaš.

Navedenim projektima izvršena je ubikacija, evidentiranje i fotodokumentiranje dvadeset lokaliteta što predstavlja 50% sveukupnog broja lokaliteta sa stećcima i nišanima.

Autor izložbe Midhat Dizdarević istakao je da je na dvadeset lokaliteta ubicirano i evidentirano 212 stećaka i osam starih nišana.

„Cilj evidentiranja, valorizacije i prezentiranja kulturno-historijskog naslijeđa jeste predstaviti po prvi put kulturno naslijeđe općine Ilijaš, stanje ugroženosti, stepen očuvanosti spomenika i perspektive za buduća istraživanja i razvoj kulturnog turizma. Općina Ilijaš posjeduje  najveću 1256582446koncentraciju nekropola stećaka u KS. Riječ je od oko 30 lokaliteta stećaka sa brojem od oko 550 stećaka. Ova izložba govori o kulturnom bogatstvu općine Ilijaš“, kazao je Dizdarević.

Doc.dr. Emir Filipović naglasio je da su stećci nadgrobni spomenici ljudi koji su živjeli prije nas na ovim prostorima.

„Oni pripadaju razdoblju koje mi nazivamo Srednji vijek i živo su svjedočanstvo kontinuiteta života na ovim prostorima. Oni su opomena nama danas, ako je život bio tada moguć, onda je moguć i danas na ovim prostorima. Ono što nas veže za ove prostore jeste osjećaj zavičanjosti a koji je bitan za naš identitet. Mi smo u obavezi da čuvamo naše historijsko naslijeđe. Stećci se javljaju u vremenu kada je Bosna bila najjača država i politički,kulturno i ekonomski.

Tako ih trebamo i doživljavati. To je bio dio plemićke kulture. Nije nam ostalo mnogo naslijeđa. Ono što je ostalo je poluzapušteno ili uništeno. Obaveza nam je da čuvamo naše historijsko naslijeđe kao značajno svjedočanstvo o vremenima iza nas. Ako se nećemo odnositi s poštovanjem odnositi prema prošlosti, kako da očekujemo od onih što dolaze u vremenu ispred nas, da poštuje vrijeme u kojem mi sada živimo“, kazao je doc.dr. Filipović.

4554895621546265486Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić čestitao je autoru izložbe Midhatu Dizdareviću na ovom projektu i na tome što je okupio kompetentne  ljude koji mogu govoriti o ovoj važnoj temi.

„Čast nam je da imamo ovu izložbu u povodu Dana općine Ilijaš. Napokon došli smo u fazu da govorimo o kulturno-historijskom naslijeđu naše Općine. Sigurno ćemo podržavati ovu vrstu projekata koja zahtjeva jedan proces u kojem ćemo svaki dan sve više napredovati. Važno je da učimo iz onog što je naša historija i koje poglede za budućnost možemo izvući iz ovih projekata“, kazao je načelnik Fazlić.

Na izložbi je posebno istaknuta nekropola Selište-Podbare i Sudići koje su po prvi put ubicirane i evidentirane. Od ostalih lokaliteta istaknut je višeslojni lokalitet Brus – Vruci čiji areal rasporstiranja ujedinjuje srednjovijekovni i osmanski period iz tog perioda. Važno je napomenuti da će izložba predstaviti i spomenike koji su na listi Nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, nekropole na Ozrenu Travnjak i Bandijera te Kopošići.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba