Home Vijesti Uskoro nabavka novog ultrazvučnog aparata za Ambulantu ginekologije Ilijaš
Uskoro nabavka novog ultrazvučnog aparata za Ambulantu ginekologije Ilijaš PDF Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 10 Ožu 2017 08:03
KurtovicOpćinski načelnik Akif Fazlić i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac-Jozić jučer su održali sastanak sa direktorom JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo prim.mr.sci.dr. Mithatom Kurtovićem. 
Tema sastanka je bila nabavka novog ultrazvučnog aparata za JU Zavod za zaštitu žena i materinstva – ambulanta ginekologije Ilijaš za koji je Općina Ilijaš u 2017. godini u Budžetu obezbijedila sredstva u iznosu od 60.000,00 KM.  
 
Postojeći aparat je ograničenih tehničkih mogućnosti: loša rezolucija, nemogućnost uvećanja, nemogućnost pračenja protoka fetalne i materne krvi te patoloških tumora, nedostatak sonde i softvera koji će podatke izbaciti u standardni sistem i potvrditi fetalni razvoj, te izdiferencirati benigne i maligne promjene, također otežano otkrivanje rane trudnoće što ograničava dijagnostiku i rano poduzimanje mjera o liječenju i tretmanu pacijentica koje su često prisiljene da putuju i potvrde dijagnozu u daljim zdravstvenim ustanovama u Sarajevu.
 
Savremeni aparat koji se planira nabaviti pored toga što će imati savremene mogućnosti praćenja prenatalnog razvoja ploda, ranog otkrivanja benignih i malignih promjena imat će mogućnost i UZV pregleda dojke. Rezultate UZV pregleda dojke će očitavati specijalista radiolog JU ZZŽM.
 
Budući da Općina Ilijaš pokriva područje od 324 km2, sa 20.500 stanovnika, sa velikim brojem brakova i žena u reproduktivnoj dobi i da bilježi najveću stopu nataliteta na području Kantona Sarajevo - tokom 2016.godine na području općine rođeno je 300 beba, nabavka jednog savremenog ultrazvučnog aparata je neophodna jer primjena ultrazvuka zauzima značajno mjesto u dijagnostičkoj i interventnoj proceduri u svim oblastima medicinske struke.
 
Također, na sastanku je dogovoreno da ponovo počne sa radom i ambulanta ginekologije u Srednjem koja će raditi po potrebi u skladu s brojem naručenih pacijentica.
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1198
mod_vvisit_counterJuče1818
mod_vvisit_counterOva sedmica13364
mod_vvisit_counterOvaj mjesec34689