Home Vijesti U Općini Ilijaš održana prezentacija Kreditno-garantnog fonda SERDE
U Općini Ilijaš održana prezentacija Kreditno-garantnog fonda SERDE PDF Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 22 Velj 2017 14:01
SERDAKGF 001Danas su u sali Općine Ilijaš predstavnici Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) održali prezentaciju Kreditno-garantnog fonda kao finansijskog instrumenta podrške privrednim subjektima sa područja Kantona Sarajevo. 
Svrha Kreditno-garantnog fonda je finansijska podrška razvoju i jačanju preduzeća, obrtnika, start-up biznisa i poljoprivrednika na području Kantona Sarajevo u saradnji sa finansijskim partnerom Union bankom d.d.  
Visina kreditnih sredstava iznosi od 5.000,00 do 200.000,00 KM sa rokom otplate do 5 godina sa mogućnošću korištenja grace perioda do 12 mjeseci za dugoročne kredite.
Ovaj vid finansijskog instrumenta, omogućava i doprinosi većem investiranju, poboljšanju konkurentnosti, otvaranju novih radnih mjesta, povećanju prihoda i izvoznih sposobnosti i drugih mogućnosti, a sufinansiran je sredstvima Kantona Sarajevo u iznosu od 1.000.000,00 KM i SERDA-e /Sarajevske regionalne razvojne agencije u iznosu od 1.000.000,00 KM. 
 
SERDAKGF 010Općinski načelnik Akif Fazlić je istakao da je ova prezentacija jedna od aktivnosti koje Općina Ilijaš vodi sa SERDA-om s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta, te je dodao: "Cijenim da je Općina Ilijaš dostigla već jedan nivo stvaranja dobrih uslova za razvoj poduzetništva. Spomenut ću da smo prošli LIFE program sa Grupacijom Svjetske banke,  kroz koji smo znatno unaprijedili određene stvari kada je u pitanju poslovni ambijent. Imamo dobre rezultate kada je u pitanju ekonomski rast i sa aspekta povećanja industrijske proizvodnje i sa aspekta stalnog povećanja broja radnih mjesta. Prema podacima kojim raspolažemo sa 30. novembrom 2016. godine Općina Ilijaš bilježi rast zaposlenosti od 18,6%  što je najveći rast na području Kantona Sarajevo. Kada je u pitanju izvoz u odnosu na 2015. godinu izvoz je povećan za 10.000.000,00 i iznosi 169.000.000,00.  
Želim da nas optimizam nosi u svim pravcima u kojim trebamo djelovati i zbog toga iznosim ove podatake. Svjestan svih teškoća koje vi kao poslodavci imate  ali ovo i govorim da znate da ima prostora i da se te poteškoće savladaju. 
SERDA dugi niz godina  značajno doprinosi privrednicima ne samo na području Kantona Sarajevo nego i regije i ovo je prilika da se i vama prezentiraju ti rezultati, da vam se prezentira program u koji se možete uključiti i ovom prilikom zahvaljujem se predstavnicima SERDE".  
 
Ciljevi Kreditno-garantnog Fonda SERDA su: jačanje ekonomskog razvoja, SERDAKGF 003podrška razvoju privrede, stvaranje uslova za otvaranje novih i održavanje postojećih radnih mjesta, podrška ruralnom razvoju, povećanje kvalitetnog i sigurnog investiranja.
 
Korisnici kreditnih sredstava mogu biti registrirana preduzeća, obrtnici, start-up biznisi i poljoprivredni proizvođači sa područja Kantona Sarajevo u skladu sa važećim Pravilnikom o radu Kreditno-garantnog fonda SERDA.
Kreditna sredstva se mogu usmjeriti  u stalna i obrtna sredstva i to: 
-      kupovina mašine, opreme ili djelova opreme
-       kupovina poslovnog objekta ili izgradnja odnosno nadogradnja poslovnog objekta
-       kupovina vozila 
-       uređenje interijera poslovnog prostora i proizvodnog pogona
-       kupovina stočnog fonda 
-       kupovina mehanizacije
ostala sredstva navedena u zvaničnom finansijskom izvješću
Podsjetimo, Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA formirana je u maju 2003. godine, a danas je vodeća razvojna agencija u BiH i nezaobilazan faktor razvoja ekonomije u BiH. Njena primarna uloga je poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva kroz pružanje finansijske podrške, provođenje edukacija, razvijanje poduzetničke infrastrukture, razvoj ljudskih resursa, jačanje konkurentnosti, te provedbu različitih međureginalnih i međunarodnih projekata usmjerenih na stvaranje povoljne poduzetničke klime. 
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Na osnovu člana 7. Odluke o dodjeli u zakup poslovnih prostorija u vlasništvu Općine Ilijaš (Službene novine Kantona Sarajevo br.10/18) Općinski načelnik objavljuje:
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1429
mod_vvisit_counterJuče1844
mod_vvisit_counterOva sedmica1429
mod_vvisit_counterOvaj mjesec35059