Home Vijesti Održan sastanak predstavnika boračkih Udruženja s Općinskim načelnikom i Kolegijom OV-a Ilijaš
Održan sastanak predstavnika boračkih Udruženja s Općinskim načelnikom i Kolegijom OV-a Ilijaš PDF Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 01 Velj 2017 16:14
BorackaUdruzenja1Na prijedlog Komisije za boračka pitanja Općine Ilijaš danas je u sali Općinskog vijeća održan sastanak predstavnika boračkih udruženja, Općinskog načelnika, Službe za boračko-invalidsku zaštitu i Službe za privredu, finansije i investicije Općine Ilijaš i Kolegija Općinskog vijeća Ilijaš na temu: Dalji rad, organizacija i funkcionisanje boračkih udruženja Općine Ilijaš i Kalendar obilježavanja značajnih događaja, datuma i ličnosti iz perioda Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-95. godine na području Općine Ilijaš. 
Povod ovom sastanku bio je i nedavno objavljen  Javni poziv Službe za privredu, finansije i investicije Općine Ilijaš za prikupljanje zahtjeva Udruženja građana i nevladinih organizacija koja okupljaju boračku populaciju, a koja se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš. 
 
Upravni odbor Udruženja boraca 126. brigade je izrazio nezadovoljstvo postojećom organizacijom boračkih i veteranskih udruženja kako u FBiH tako i u Općini Ilijaš, te predlažu neodložnu reorganizaciju postojećih boračkih udruženja na području Općine Ilijaš, s krajnjim ciljem da se formira samo jedno krovno udruženje. 
 
Općinski načelnik je u svom obraćanju istekao da je inicijativa za ovakav sastanak opravdana.
"Cijenim da je sazrelo vrijeme da možemo pristupiti jednom objektivnom sagledavanju funkcionisanja boračkih udruženja i generalno za populaciju BorackaUdruzenja2koja je proistekla iz rata 1992.-1995. Želim da otvorimo jednu konstruktivnu i otvorenu raspravu u cilju da definisanja naše aktivnosti u narednom periodu. Danas ne možemo riješiti sva ova pitanja ali potreban nam je jedan konsenzus i odgovor na ključna pitanja i na bazi tih odgovora trebamo napraviti jednu mapu puta kojom ćemo ići i doći do željenog cilja u smislu efikasnijeg funkcionisanja ovih društava. Potrebno je da još jednom objektivziramo pojedinačno rad udruženja, da procjenimo prednosti njihovog okrupljavanja, redefinisanja, efekte na toj osnovi i efekte novog načina finansiranja kao i rezultate  koji će proisteći iz takvog načina finansiranja. Cijenim da je bitno još jednom izanalizirati i Kalendar događaja koji obilježavamo i na taj način doprinesemo da naša obilježavanja budu dostojanstvenija, značajnija i masovnija i da tako na jedan pravi način obilježimo ono što je bitno za taj period historije".
Općina Ilijaš je u 2015. godini za redovan rad boračkih Udruženja izdvojila 60.000,00 KM, a za Aplikacije programa po Kalendaru obilježavanja značajnih datuma i ličnosti iz perioda Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-95. 33.580,00 KM. Isti iznos sredstava planiran je i u 2017. godini. Na sastanku je bilo riječi i o načinu pravdanja utrošenih sredstava koja moraju biti u skladu sa finansijskim sistemom izvještavanja odnosno kontrolom utroška sredstava iz Budžeta. 
BorackaUdruzenja3Prisutnim se obratio i Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević koji se u ime Kolegija Općinskog vijeća Ilijaš zahvalio na pozivu ovom sastanku te istakao da: "Općinsko vijeće Ilijaš  stoji na raspolaganju i u funkciji za sve ono što treba da razmatra. Vrlo rado ćemo staviti u fokus naših rasprava vašu problematiku. Nadam se da će sastanak polučiti određenim zaključcima koji će unaprijediti rad ovih udruženja i samog statusa boračke populacije" .
Na sastanku je zaključeno da se u prvom kvartalu 2017. godine finansira rad svih Udruženja koja su aplicirala na Javni poziv u iznosu od ¼ ukupno planiranog Budžeta. U tom periodu neophodno je razmotriti i fuzioniranje srodnih Udruženja ili iznalaženje nekog drugog modusa za poboljšanje rada ovih Udruženja. Donesen je i Zaključak da Komisija za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti, zaštite kulturnog i prirodnog naslijeđa u saradnji sa Službom za boračko-invalidsku zaštitu, socijalnu zaštitu i raseljena lica pokrene aktivnosti vezane za inoviranje tj. Izmjene i dopune Kalendara obilježavanja značajnih datuma i ličnosti iz perioda Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godina. 
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1192
mod_vvisit_counterJuče1818
mod_vvisit_counterOva sedmica13358
mod_vvisit_counterOvaj mjesec34683