Novi podsticaji za unapređenje poljoprivrede u Ilijašu

EDUKACIJA O PLASTENICKOJ PROIZVODNJI 3Četvrti put zaredom u Biznis centru Ilijaš počela je dvodnevna edukacija iz oblasti plasteničke proizvodnje.

Edukacija je organizovana za 20 korisnika projekta koji realizuje Općina Ilijaš u saradnji sa organizacijom „Muslim Aid Bosnia and Hercegovina field office“, koja je razvila program ekonomskog osnaživanja socijalno i materijalno ugroženih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima.
 
Početku edukacije prisustvovao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finasije Merima Osmanović. Korisnicima projekta su poželjeli uspješnu edukaciju i daljnji rad u plasteničkoj proizvodnji.
 
Program je organizovan na principima saradnje i sufinansiranja projekta. Omjer sufinansiranja izražen u procentima je 40% Općina Ilijaš (19.480 KM), 40% organizacija (19.480 KM) i 20% korisnici (487 KM po korisniku).
 
Pomoćnica načelnika Merima Osmanović je kazala da projekat uključuje nabavku 20 plastenika, a vrijednost jedng plastenika je 2.500 KM.
 
"Vrijednost projekta u cjelini je oko 50.000 KM, a sa njegovom implementacijom na području općine će biti instalirano ukupno 80 plastenika. Korisnici će, pored obezbjeđenja poljoprivrednih proizvoda za svoje porodice, ostvarit i određene viškove koje će moći prodati, kako u svom komšiliku tako i na našoj pijaci i ostvariti prihode za kućni budžet. Moram istaći da je do sada najveći broj korisnika zaista opravdao naša očekivanja. Uključili su se maksimalno u projekat, a neki su čak i proširili proizvodnju iz vlastitih sredstava", kazala je Osamnović.
 
Korisnicima će se obezbjediti plastenici površine 100 metra kvadratnih, sistem navodnjavanja kap po kap, sadnice za proljetnu sjetvu, malč folije, te edukacija iz oblasti plasteničke proizvodnje.
 
Armin Zlatić, voditelj projekta ispred organizacije "Muslim Aid" istakao je EDUKACIJA O PLASTENICKOJ PROIZVODNJI 1važnost edukacije kad je u pitanju plastenička proizvodnja.
 
"Održat ćemo dvodnevnu edukaciju o plasteničkoj proizvodnji, proizvodnji rasada, proljetnih i jesenjih kultura. Bazirat ćemo se na sve ono što je bitno za jednog početnika da zna kao proizvođač kako bi uspio u proizvodnji. Obično se ljudi oslanjaju na tradicionalnu proizvodnju. Kada uzmu učešće u edukaciji iznenade se koliko zapravo ne poznaju ispravan proces proizvodnje", kazao je Zlatić.
 
Meliha Mešetović, korisnica je projekta i ističe da joj mnogo znači podrška, te da se nada uspješnoj proizvodnji.
 
„Prvi put učestvujem u projektu. Imam iskustvo sa plasteničkom proizvodnjom. Ovo će mi dobro doći jer sam majka dječaka s poteškoćama u razvoju. Moći ću da radim i da budem zajedno sa svojim dječakom, što mi olakšava svakodnevnicu. Nadam se da ću uspješno raditi i zahvaljujem se organizaciji "Muslim Aid" i Općini Ilijaš koji su nam omogućili da vlastitim radom obezbijedimo sredstva za svoje porodice", kazala je Mešetović.
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba