Općina Ilijaš uspješno realizuje izlaganje podataka o nekretninama

 

fotografija opcina ilijas 12Općina Ilijaš realizirala je u proteklom periodu niz projekata koji se odnose na uređenje evidencije o nekretninama. U saradnji s Federalnom upravom za geodetske i imovinskopravne poslove, uspješno su privedeni kraju poslovi u vezi s vektorizacijom katastarskih planova, konvertiranjem podataka o nekretninama iz analognog u digitalni oblik, skeniranje arhive podataka katastra, sistemsko ažuriranje podataka katastra i zemljišne knjige - harmonizacija.

Za jedan dio općine Ilijaš u periodu 1971. - 1975. godina izvršeno je avionsko snimanje, a podaci novog premjera stupili su na snagu 1981.godine, s tim što su se od 1985. održavali odvojeno alfanumerički dio podataka u digitalnom i grafički dio u analognom obliku, dok je za veći dio teritorije spomenuto snimanje obavljeno 1986. godine.

Takvo stanje se zadržalo sve do 2015., kad je Općina Ilijaš pokrenula aktivnosti radi usklađivanja podataka katastra i gruntovnice za svih osam katastarskih općina koje se prostiru na dijelu općine gdje je na snazi bio novi premjer. Navedeni projekt je u završnoj fazi. S aspekta građanina - posjednika nekretnina, to, praktično, znači da su tehnički podaci o nekretninama onakvi kakvi su bili upisani u katastru preuzeti u zemljišnu knjigu i na tim podacima je, u skladu sa Zakonom o zemljišnoj knjizi, izvršena uspostava prava.

Pored važnosti ažuriranih i usklađenih podataka, bitno je napomenuti da su sve provedene aktivnosti za posjednike nekretnina bile besplatne. Podstaknuta dobrim rezultatima ostvarenim kroz projekt registracije nekretnina, Općina Ilijaš samostalno je pokrenula aktivnosti radi uređenja podataka o nekretninama i na području gdje je 1986. godine izvršeno avionsko snimanje. Dovršeni su poslovi u vezi s izlaganjem podataka za katastarske općine Nišići i Ljubina, a započet je postupak izlaganja podataka premjera i katastarskog klasiranja za još tri katastarske općine Kamenica, Homar i Gajevi.

Implementacijom ovog projekta na terenu omogućeno je kompletno ažuriranje podataka o nekretninama, ne samo u tehničkom pogledu nego i pogledu upisanog korisnika. Kroz projekt je izloženo ukupno 6.558 katastarskih parcela kroz 1.719 predmeta. Za svaku od navedenih parcela ažuriran je tehnički podatak, koji je evidentiran u katastarskom operatu Općine Ilijaš.

Ukoliko znamo da se na području općine za koje je stupio na snagu novi premjer, čekalo 30 godina da se kroz postupak izvrši kompletno ažuriranje svih nastalih promjena na terenu počevši od 1986. pa do 2019. godine, da su korisnici nekretnina, na osnovu odluke Općinskog vijeća Ilijaš, naknade za provođenje traženih promjena plaćali u neuporedivo manjem iznosu nego što bi to plaćali u redovnom postupku, da su se stekli preduvjeti da korisnici mogu kod nadležnog suda pokrenuti postupak uspostave zemljišnoknjižnog uloška po novom premjeru i po, također, neuporedivo manjim troškovima od onih koje bi plaćali u redovnim postupcima, rezultat koji je Općina postigla realizacijom navedenog projekta, još je veći.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba