Općina Ilijaš i 14 mjesnih zajednica potpisali Protokol o saradnji

received 2614041768660501U velikoj sali Općine danas je upriličeno potpisivanje Protokola o saradnji između Općine Ilijaš i 14 mjesnih zajednica sa područja općine Ilijaš. 

Potpisivanju su prisustvovali općinski načelnik Akif Fazlić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Alma Omerović, pomoćnica načelnika u službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac - Jozić, predstavnica UNDP-a Jasmina Islambegović, te predsjednici 14 Savjeta mjesnih zajednica sa područja općine Ilijaš. 

Ovim Protokolom se definišu oblasti i načini međusobne saradnje i komunikacije između Općine i Savjeta MZ, a sve u cilju stalnog unapređivanja i razvoja lokalne samouprave i jačanja uloge mjesnih zajednica u donošenju odluka na lokalnom nivou.   
Pomoćnica načelnika Sanja Zagorac - Jozić je istakla važnost Protokola i ono što on definiše. 

„U posljednje vrijeme svjedočimo značajnijem aktivizmu Savjeta MZ ali i građana općine Ilijaš koji svoje interese artikulišu prema novoizabranim Savjetima MZ. Danas potpisujemo protokol između Savjeta MZ i Općine Ilijaš kojim su jasno definisana i prava i obaveze  received 1794002890743176Općine Ilijaš prema mjesnim zajednicama i obratno. Većinu aktivnosti iz Protokola je do sada smo realizovali i aktivno provodili, ali Protokol je ipak obavezujući. Prvi put, pored Statuta Općine Ilijaš imamo i zvanično stavljeno na papir šta to Općina Ilijaš kao organ uprave treba da obezbijedi za rad mjesnih zajednica, a šta to treba Savjeti da ispune prema Općini Ilijaš. 

Protokol značajno doprinosi ulogi jačanja mjesne zajednice i vraća povjerenje građana u institut mjesene zajednice kao prvi stepen mjene samuoprave u lokalnoj zajednici. Koristim priliku da se zahvalim UNDP-u koji je inicirao ove aktivnosti, želeći da ovaj protokol potpišešet partnerskih mjesnih zajednice u projektu „Jačanje uloge mjesnih zajednica“. Općinski načelnik je ocijenio da je ovo zaista kvalitetan dokument i da treba da ga potpišu Savjeti svih 14 mjesnih zajednica. Ovo je jedna novina u radu a i nama otvara nove perspektive u radu sa Savjetima mjesnih zajednica", kazala je Zagorac - Jozić. 

Predsedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović je iskazala zadovoljstvo što se rukovodstvo Savjeta MZ odaziva na sve aktivnosti koje Općina, nadležna služba ili UNDP provodi i dodala:

"Nastavlja se jedan pozitivan i afirmativan trend između Općine i Savjeta MZ. Želim iskoristiti priliku i čestitati nadležnoj službi i u UNDP-u koji su vrijedno radili i zaista očekujem da će se pored partnerskih received 518547458958872mjesnih zajednica i ostale mjesne zajdnice uključiti i učestvovati u projektima UNDP-a, a Općinsko vijeće je uvijek tu da vas podrži."

Općinski načelnik je iskoristio priku da predsjednike Savjeta podsjeti kako je u narednom periodu planirana javna rasprava o Nacrtu zakona o lokalnoj samoupravi. 

"Koristim priliku da vas pozovem da vi kao ključni akteri u mjesnim zajednicama pozovete Savjete i ostale građane kako bi se uključili u javnu raspravu, jer je to najkvalitetniji način komunikacije kada je u pitanju kreiranje jednog izuzetno bitnog zakona", rekao je Fazlić. 

Kenan Hasić, predsjednik MZ Ilijaš Grad je kazao: "Zahvaljujem se Općini Ilijaš koja nam je omogućila potpisivanje ovog značajnog Protokola. Smatram da će nam olakšati rad kako predsjednicima, tako i članovima Savjeta. Ovo je veliki dan za Općinu Ilijaš i Savjete mjesnih zajednica."

Kreiranje Protokola je inicirano kroz projekat "Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ koji predstavlja zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske, a sprovodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba