Nastavak saradnje Općine Ilijaš i Ministarstva saobraćaja KS - tri nova projekta do kraja godine

sastanak steta fazlic 1Općinski načelnik Akif Fazlić održao je radni sastanak sa ministrom saobraćaja Kantona Sarajevo Adnanom Štetom.

Sastanku su također prisustvovali i direktor Direkcije za ceste Kantona Sarajevo Selmir Kovač, predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, vijećnik u Općinskom vijeću Ilijaš Alen Šerak, pomoćnica načelnika u službi za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Meliha Avdibegović, te pomoćnik načelnika u službi za saobraćaj i građenje Aziz Fazlić.

Na sastanku su definisani projekti koji će biti završeni do kraja ove godine, a finansira ih Ministarstvo saobraćaja KS.

Načelnik Fazlić je naglasio važnost rekonstrukcije i modernizacije regionalne ceste na području općine Ilijaš, ali i ostale cestovne infrastrukture.

"Nulti prioritet za Općinu Ilijaš je daljnja rekonstrukcija regionalne ceste. Trenutno se intenzivno izvode radovi na potezu u MZ Lješevo, prema granici kantona Sarajevo. Direkcija za ceste KS je značajno povećala dužinu ove dionice i ove godine trebali bi doći do kraja granice kantona.

16-09.2019 sastanak fazlic izjavaDrugi značajan projekat je dionica ceste od Starog Ilijaš do mosta u Malešićima. Dakle, nešto što smo zadnje dvije godine pripremali i najavljivali. Ono što se desilo pa je došlo do neke vrste zastoja u realizaciji projekta jeste da smo novim regulacionim planom definisali potpuno drugačije i puno bolje performanse tog poteza. Uradit će se rekonstrukcija koja podrazumijeva trotoare sa obje strane i izgradnju kanalizacije. Direkcija privodi kraju izradu glavnog projekta, Općina je uradila projekat kanalizacije i sve to ćemo inkorporirati u jedan projekat. Do kraja godine izdat će se građevinska dozvola, a potom će Direkcija početkom naredne godine raspisati  tender i radovi mogu započeti na proljeće 2020. Isti slučaj je i sa potezom Alića Han – Gnionica. Realizacijom ova dva projekta regionalna cesta će praktično biti završena, osim poteza prema granci sa općinom Breza", rekao je Fazlić.

Na sastanku su definisana tri nova projekta čija realizacija se očekuje do kraja ove godine, a oni su projekat rehabilitacije ulice Ivana Franje Jukića, projekat rehabilitacije dijela ulice Hašima Spahića i projekat rekonstrucije puta od regionalne ceste do mosta u Ljubnićima.

16-09.2019 sastanak steta izjava"Operativno smo praktično spremni da odmah krenu radovi u ulici Ivana Franje Jukića, a u narednih
20 dana pripremit ćemo sve što je potrebno da krenu radovi i na ostala dva projekta", dodao je Fazlić.

Ministarstvo saobraćaja je ove godine izdvojilo značajna sredstva za regionalnu cestu na području općine Ilijaš. Više o tome je rekao ministar Adnan Šteta.

"Puno stvari smo pokrenuli, međutim ostalo je još dosta toga da se pokrene. U ovoj godini ćemo realizovati određene projekte koje smo planirali početkom godine i ubaciti nove. Nekoliko projekata će ostati nerealizovano zbog administratvinih stvari, ali ćemo ih pripremti do kraja godine kako bi na proljeće iduće godine mogli konkretno krenuti u realizaciju.

Općina Ilijaš je jako bitna i ona raspolaže velikim dijelom cestovne infrastrukture regionalnih cesta, ali i lokalnih cesta, gdje smo mi kao ministarstvo i Dirkecija za puteve KS spremni uvijek da se uključimo zajedno sa Općinom", kazao je Šteta.

Ministar i načelnik dogovorili su ponovni sastanak i obilazak terena za 15 dana, kako bi pratili dinamiku realizacije projekata.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba