Načelnik posjetio pravoslavnu kapelu u Lješevu nakon požara

 

pravoslavno groblje tanovic fazlic neficNačelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i komandir PS Irfan Nefić obišli su pravoslavnu kapelu i groblje u Lješevu i razgovarali sa ilijaškim parohom Božidarom Tanovićem, nakon što je u noći sa petka na subotu psihički oboljeli  T.A. iz Lješeva izazvao požar u kapeli.

Prisutni su osudili čin skrnavljenja i najavili brzu sanaciju objekta.

"Drago mi je što su vatrogasci i policija djelovali brzo. Šteta nije velika, ali veća šteta se nanosi kada su u pitanju drušveni odnosi i to je loše. Mi želimo izgradnju društva koje će imati osjećaj i poštovati sve ono što se odnosi na identitet jednog naroda, u ovom slučaju srpskog naroda. Stoga će i Općina Ilijaš iznaći sredstva kako bi se što prije izvršila sanacija i ovaj objekat dodatno osigurao", poručio je Fazlić.

Osuđujući čin paljenja jerej Božidar Tanović kazao je: "Nažalost desio se ovaj nemili događaj u kome je lice, iz samo njemu poznatih razloga, oskrnavio vjerski objekat. Ružne stvari se dešavaju, mada ne možemo osuđivati ljude u globalu, nego su pojedinačni incidenti koje osuđujemo. Nadamo se da se ovo neće ponoviti i da ćemo nastaviti da gradimo lijep način života jedni sa drugima. Načelnik Fazlić je došao da zajedno obiđemo kapelu i da sagledamo nastalu štetu i najvio da će finansijski pomoći u saniranju nastale štete i  boljeg osiguranja kapelice."

Četrdesettrogodišnji T. A. uhapšen je, a potom i smješten u bolnicu na Jagomiru. On je pokušao zapaliti vatru i ugrijati se, ali vatra se proširila. Brzom intervencijom vatrogasaca požar je brzo ugašen.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba