U Ilijašu održan "Međunarodni festival muzike i folklora 2018"

folklor1Bošnjačka zajednica kulture “PREPOROD” Općinsko društvo Visoko, Općina Ilijaš i Kulturno-umjetničkog društva “ILIJAŠ”, u Kino sali Ilijaš, sinoć su upriličili Festivalsku večer, koja se održava u okviru Međunarodnog festivala muzike i folklora 2018.
 
Istoimeni festival, organizuje se u saradnji  sa Europskom asocijacijom festivala, koja je partner UNESCO-a a učešće na Festivalu ove godine uzelo je šest folklornih grupa sa 246 učesnika iz  Indonezije, Bugarske, Latvije, Grčke te BiH.
 
Općina Ilijaš, na čelu sa općinskim načelnikom Akifom Fazlićem, sve ove godine, pruža nesebniču podršku i pomoć u realizaciji događaja iz oblasti kulture što je dokazala i generalnim sponzorstvom ove festivalske večeri. Sanja Zagorac-Jozić pomoćnica načelnika i Službi za društvene djelatnosti kazala je da su mnogobrojni posjetitelji imali priliku prvi put vidjeti različitost kultura na jednom mjestu.
 
foklor2Ovo je jedan posebna večer za građane općine Ilijaš. Nastupili su vrhunski izvođači, horske i folklorne skupine. Zaista mi je drago da je odziv građana bio odličan“, kazala je Sanja Zagorac-Jozić.
 
Mersed Šahinović predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “PREPOROD”  – Općinsko društvo Visoko kazao je da je cilj festivala promovisati  prirodne ljepote, afirmacija turizam, promocija naše kulture i tradicionalnih običaja.
 
 “Ujedno, ovo je i prilika da se i mi upoznamo sa kulturom i tradicijom drugih naroda. Na prvom ovogodišnjem Festivalu učestvuju ansambli iz Grčke, Bugarske, Latvije, Indonezije i BiH. Učesnici su prešli dalek put i zaista su priuštili svim posjetiteljima zanimljiv program. Odlučili smo da sve to predstave i u Ilijašu. Naišli smo na punu podršku u općini Ilijaš i koristim priliku da se zahvalnim načelniku Fazliću, njegovoj pomoćnici Sanji Zagorac-Jozić i predsjednici KUD-a Ilijaš Berini Burić na podršci“,„ kazao je Šahinović.
 
Berina Burić, predsjednica KUD-a Ilijaš iskazala je radost zbog ovog internacionalnog događaja u našem gradu. Ilijašani su BiH predstavili sa izvođačkim ansamblom sa Igrama iz Sarajevskog polja.
 
Sretna sam što smo imali priliku da ugostimo predstavnike različitih zemalja, koji će prezentovati svoju tradicionalnu nošnju, kulturu igre. folkolor3Neki su se predstavili i sa mješovitim horovima. Naš načelnik je podržao finansijski ovaj projekat. Nadam se da će ovo postati tradicija u našem gradu“, kazala je Berina.
 
Posjetitelji su uživali u zanimljivim i do sada neviđenim nastupima. Na Festivalskoj večeri predstavnici Republike Bugarske predstavili su se nastupom mještovitog hor “SLAVJENSKO JEDINSTVO” i izvedbama Folklorne grupe “TRAKIA” te dječije grupe “TRAKIA” iz DIMITROVGRADA, te nastupom plesnog ansambla “FAVORIT” iz grada UGRAČINA.
 
Folklorna grupa „Tim Muhibah Angklung“  Bandung Indonezija, prešla je put dalek 7000 kilometara da bi predstavili svoje tradicionalne plesove.
 
Foluklorna asocijacija “ARETOSU”, iz grada Solun predstavila je tradiciju Grčke, zemlju koja je jedna od kolijevki svjetske civilizacije.
 
Latvija se predstavila nastupom folklorne grupe “Austra“.
 
 
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba