Počeo Sajam organskih proizvođača u Ilijašu

sajam ilijasNa šetalištu u Ilijašu počeo je Sajam organskih proizvođača, u okviru manifestacije „Ilijaški dani“ 2018. Tim povodom, predstavnici firme „Halilović“ d.o.o. kao nositelji aktivnosti, upriličili su i tematsko predavanje u Biznis centru. Eminentni predavači iz oblasti ogranske proizvodnje govorili su o važnosti i prednostima organske proizvodnje i konzumiranju organskih proizvoda. Mejra Halilović, vlasnica firme „Halilović“ d.o.o. pozvala je ilijašane da posjete sajam organskih proizvođača  kako bi došli do visokokvalitetnih proizvoda.

„U fokusu predavanja je organska poljoprivreda, zatim agro turizam kroz organsku poljoprivredu, razvoju sela, i koliko utiče globalno poljoprivreda na ekonomiju. Mi besplatno edukujemo kako bi naši proizvođači primjenili u praksi. Trudimo se da kroz ovakve aktivnosti pomognemo našim proizvođačima“, kazala je gospođa Halilović.

Prof. dr. Nezir Tanović profesor na Agromediteranskom fakultetu u Mostaru istakao je da je prostor Federacije pa i BiH kada je u pitanju zemljište djevičanski čisto i da nema puno problema sa organskom proizvodnjom hrane.

„U suštini, ono što nam je  potrebno jeste dobra organizacija, stimulacija i proizvodnja kod poljoprivrednih proizvođača. Organski proizvod je i u biljnom i u animalnom proizvodu značajno skuplji. Istina tu treba malo više animalnoga rada. Prema tome ako gledamo zdravstvene aspekte nema drugog rješenja osim da se svi usmjeravamo prema tom aspektu. Biljna i animalna proizvodnja na općini Ilijaš zauzima jedno progresivno mjesto na nivou BiH i ona je kao takva prepoznata. Proizvodi na sajmovima u BiH i van BiH, dobijaju najbolja odličja. Biljni i proizvodi od meda su iznad evropskih vrijednosti. Nedostaje nam organizovano tržište. Ono što bih želio sajam2poručiti organskim proizvođačima jeste da smjelije i hrabrije idu u organsku, veću, konvencionalnu i održivu proizvodnju. Da do godine u Ilijašu govorimo o više kilograma, tona i vagona, da govorimo o izvozu i više uposlenih. Načelnik općine Ilijaš i njegova služba zaista daje potporu svim aspektima proizvodnje. Ovo je svjetli primjer kako postupati prema poljoprivrednicima i sektoru agrara“, kazao je profesor Tanović.

Nermin Marušić predsjednik Skupštine saveza organskih proizvođača F BiH istakao je da prije svega, trebamo razviti svijest kod ljudi o organskoj proizvodnji i proizvodima.

„Organska proizvodnja je hrana bogatih. Ne usmislu onih koji imaju novac. Nego onih koji imaju zdravlje, samim tim imaju i bogatstvo. Naše zdravlje je na policama sajma koji je danas upriličen u Ilijašu“, kazao je Marušić.

Babić Tifa jedna je od izlagača na Sajmu organskih proizvođača u Ilijašu. Istakla je da se duži niz godina bavi pčelarstvom, počevši od dvije košnice pa do 200 košnica trenutno.

„Imamo u ponudi bagrem, šumu i livadu i radimo sa ljekobiljem. Slogan je „Organska proizvodnja“ i vjerujem da svi posjetitelji mogu pronaći željene proizvode jer je asortiman raznovrtan“, kazala je Babić.

Pozivamo sve posjetitelje manifestacije „Ilijaški dani“ 2018. da posjete Sajam organskih proizvođača i uvjere se u bogatu ponudu.

Izvor: radioilijas.ba

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba