Obilježen Dan nestalih općine Ilijaš

naslovnadann„Ne šuti, ne zatvaraj oči, govori“ slogan je pod kojim je obilježen ovogodišnji Dan nestalih općine Ilijaš. Program je upriličen na Centralnom spomen obilježju, sa početkom u 10:00 sati, gdje su članovi porodica nestalih, sugrađani i predstavnici boračkih udruženja i lokalnih vlasti poslali snažnu poruke „da se neće umoriti u traganju za istinom i svojim najmilijim“. Neumorno se traga za još 46 osoba sa područja općine Ilijaš, koje su zarobljene, svirepo ubijene i skrivene u grobnice, o kojima se još uvijek šuti. Zekija Avdibegović, predsjednica Udruženja porodica nestalih majka je koja još uvijek traga za svojim sinom.

„Nama je svaki dan težak, ali ovaj nam je posebno težak jer je na ovaj dan najviše naših očeva, braće, majki odvedeno i ubijeno. Oni nisu nestali. Nakon što su ubijeni, sakriveni su. Skrećemo javnosti pažnju na njih pod sloganom „Ne šuti, ne zatrvaraj oči, govori“. Ja tražim kosti svoga djeteta već 26. godina. Imam majku Ševalu koja je tražila svoja tri sina i muža. Preselila je na ahiret i nikad ih nije našla. Kada bi vlast htjela, oni bi se pronašli, jer znamo da mora postojati pisani trag. Putem reginalne koordinacije potpisali smo sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem Zakon o nestalim osobama, te sa Hrtvatkom i Srbijom, a srpski i hrvaski član predsjedništva BiH to nisu htjeli potpisati. Međutim taj zakon nikad nije implementiran. Oni žele da se ne sazna istina. Nakon mene, tragat će moja djeca“, kazala je Zekija.zakadann

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je da je ovo pretužan dan za ilijašane jer nose tugu i bol a ilijaška mladost roni suze za svojim najmilijim.

„Danas smo se okupili da pošaljemo poruku svima onima koji nam mogu pomoći da pronađemo naše najmilije. Zaista je to jedan civilizacijski zadatak. Ovo je period u godini kada je 92. u Ilijašu život ubijan. Oni koji nam mogu pomoći, a to ne rade, i dan danas ubijaju taj život. Ubijaju život porodica koje traže svoje. Oni zaslužuju da dostojanstveno sahrane svoje najmilije, da znaju gdje će im doći proučiti Fatihu. Mi ćemo istarajati u ovoj borbi“, kazao je načelnik Fazlić.nacelnikdn

Mahir Dević predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš poručio je da oni koji su ovo planirali i uradili u ime onih politika koje su to uradile, i dan danas sjede u tim istim institucijama.

„Moramo ispravno razumjeti procese u zemlji. Ne smijemo optuživati jedni druge. I odavdje poručujemo svim odgovornim za ova zlodjela, da ćemo tražiti svoje najmilije sve dok ih ne pronađemo. Oni koji su planski ovo radili, naravno da je njima cilj da se ne pronađu. Ne očekujem da će nam pomoći. Ali vjerujem da će Allah dragi otkriti pravu istinu. Danas je dan zarobljenih sa područja Ilijaša od 92.-95- godine. Na obilježavanju gdišnjice masakra koji se desio u Lješevu, govorio sam o terminima koje smo mi, kao predstavnici boračkih udruženja i u svakodnevnom vokabularu uveli u govor na način da smo počeli da relativiziramo činjenice koje su se dešavale od 92.-95. godine. Termin „porodice nestalih“ ne možemo koristiti. Jer nije nestao neko ko je planski odveden u logor, mučen, ubijen, čije su ruke vezane žicom, i koga smo našli u grobnici Žerovanj. Mi moramo voditi računa da pravim jezikom nazivamo stvari onako kako su se one desile. Često čujemo za naše majke da su „izgubile jednog, dva ili pet sinova“. Nisu ljudi predmeti da ih mi izgubimo. Oni su svirepo ubijeni i zatrpani u grobnice na području općine Ilijaš. Mi i danas tragamo za njima. Nažalost, taj proces institucije nisu dovele do kraja. Mi ćemo ustrajati u ovome, jer kazat ću ironično da mi njih tražimo samo 26 godina. A ako bude trebalo, tražit ćemo ih još 126 godina”, kazao je Dević.

Povodom Dana nestalih općine Ilijaš, učenici osnovnih škola pročitali su literarne radove kroz koje su iskazali svoju bol i razumijevanje događaja od 92.-95. godine na ovim prostorima. Mnogobrojne delegacije položile su cvijeće na Centralnom spomen obilježju. Nakon programa na Centralnom spomen obilježju, upriličena je protestna šetnja gradom. Također, poslije podne namaza proučen je Tevhid u džamiji Stari Ilijaš.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba