Tuga, bol i nepravda: 26 godina prošlo je od masakra u Lješevu

ljesevoDvadeset šest godina bolnog sjećanja na šehide Lješeva, obilježeno je na spomen ploči sagrađenoj na samom mjestu masakra u ovom naselju. Petog juna 1992. godine na zvjerski način strijeljana su 22 stanovnika ovog sela, nakon što su ih njihove prve komšije, pripadnici srpskih vojnih formacija, izveli iz domova i opljačkali.

Centralni program Manifestacije „Lješevo 1992. – DA SE NE ZABORAVI“ održan je ispred Spomen-obilježja sagrađenom na samom mjestu masakra. Program je počeo intoniranjem himne te učenjem Kur'ana u interpretaciji Ahmeda Hašića, nakon čega je uslijedilo učenje Fatihe i minuta šutnje svim šehidima i poginulim borcima, te rahmetli nani Zahidi Masnopita, koja je uspjela preživjeti strijeljanje u junu 1992. godine.
Jasnu poruku, o važnosti kažnjavanja počinjenog zločina u Lješevu poslao je i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, koji je naglasio bitnost obilježavanja svih godišnjica stradanja na području naše općine.

„Naša je obaveza prenosit istinu sve do momenta kada institucije države stave tačku na ovaj slučaj, dakle kad sudski organi završe svoj nacelnik fazlic ljesevoposao, kada se osude oni koji su odgovorni. Volio bih da se ovaj događaj nađe i u knjigama iz kojih će učiti djeca i knjigama koje će se čitati u cijeloj Bosni i Hercegovini. Kao mještanin Lješeva želim da se zahvalim svima onima koji su danas s nama i dijele našu bol vezanu za naše najmilije, komšije i rođake. Nama preostaje jedan dugi put u borbi za istinu i iskreno se nadam da će istina pobijediti.“

Predsjednica organizacionog odbora Manifestacije „Lješevo 1992. – DA SE NE ZABORAVI“ Adha Masnopita ističe da je tužno što za ovaj zločin niko još uvijek nije odgovarao iako postoje materijalni dokazi za ono što su izvršili srpski agresori.

„Mi danas obilježavamo dvadeset šestu godišnjicu stradanja 22 civila i stanovnika Lješeva. Okupili smo se na ovom mjestu da se na dostojanstven način prisjetimo naših šehida, sugrađana. Ono što svake godine ponavljamo sa ovog mjesta jeste ono što boli, a to je da za ove zločine nikada niko nije odgovarao. Preživjela su dva svjedoka rahmetli nana Zahida koja je preselila 2004. godine i Mirzet Repuh. Postoje materijalni dokazi, ali nažalost tužilaštvo ne radi svoj posao i mi ovim putem apelujemo na sud i tužilaštvo, odnosno skrećemo im pažnju da imaju moralnu, etičku i profesionalnu obavezu prema djeci, prema žrtvama, porodicama, ali i prema svojoj državi“, kazala je Masnopita.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević kazao je kako je neophodno izvršiti pritisak na pravosudne organe kako bi porodice i ubijeni našli svoj smiraj.

„Do danas niko nije odgovarao za zločine koji su počinjeni u Bioči, Luci, Lješevu i na području cijele općine Ilijaš, za 54 logoraša koja tražimo još uvijek. Politički se nalazimo u takvoj situaciji gdje naši komandanti i heroji trebaju odgovarati u jednom dugotrajnom procesu mahir devic ljesevokoji će trajati godinama kako bi dokazali nevinost. Potpuno sam ubijeđen bio da će ovakav scenarij biti onog momenta kada smo izgubili kontrolu nad sudom i tužilaštvom Bosne i Hercegovine. Mi smo kao narod dovedeni u situaciju da ne smijemo pričati šta nam se desilo, dok nam drugi pakuju ono što nismo uradili“, istakao je Dević.

Prisutnima se obratio i Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja KS. „Danas smo ovdje da se podsjetimo šehida i odamo veliko poštovanje građanima Lješeva. Ovaj događaj moramo prenijeti budućim generacijama da se nikada ne zaboravi šta je uradila zločinačka ruka na ovom malom području BiH. Pored svega i dalje za ovaj zločin nažalost niko nije odgovarao, ali mi apelujemo na organe vlasti da se pokrene proces jer za ovako nešto mora se odgovarati. I ubuduće ćemo se podsjećati što se desilo jer se ovakve gnusne stvari nikada više ne smiju ponoviti.“

Nakon zvaničnih obraćanja, prisutnima se obratio i glavni imam medžlisa IZ-e Breza Zeid ef. Sokić, a zatim je uslijedilo nastup Džane Fazlić, koja je za ovu priliku izvela ilahiju “Nemoj žalit suzama“, nakon čega je uslijedilo polaganje cvijeća na Spomen-obilježju.

ljesevo2Cvijeće su položili predstavnici Općine Ilijaš, Općine Visoko i Općine Breza na čelu sa općinskim načelnikom Akifom Fazlićem, ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo, predstavnici OO SDA Ilijaš, OO SDP Ilijaš, Udruženje porodica šehida i poginulih boraca Općine Ilijaš, predstavnici Udruženja nestalih općine Ilijaš, Udruženje logoraša Ilijaš, JOB – Unija vetrana, Patriotska liga ' 91, predstavnice Udruženja žena “Zlatne ruke“, organizacioni odbor Manifestacije „Da se ne zaboravi Lješevo 5. juni 1992.“, predstavnici MZ Lješevo, učenici Perzijsko-bosanskog koledža, OŠ “Đulistan“ i Predškolske ustanove “Behar“, te porodice šehida.

Nakon polaganja cvijeća prisutni su obišli šehidsko mezarje u Lješevu, nakon čega je uslijedilo učenje mevluda i tevhida, a potom akšam namaz i zajednički iftar u haremu džamije.

Izvor: radioilijas.ba

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba