Katolici obilježavaju blagdan Svi sveti – delegacija Općine Ilijaš posjetila groblja

stupe katolicko grobljeU povodu katoličkog praznika Svih svetih općinski načelnik Akif Fazlić, predstavnici Službe za boračko – invalidsku zaštitu Općine Ilijaš, predstavnici boračkih udruženja sa područja općine Ilijaš te predstavnici Udruženja porodica šehida i poginulih boraca posjetili su groblje Sv. Josip Desava u Stupama, u mjestu Ljubina.

Položili su cvijeće na grob zlatnog ljiljana Velimira Vidakovića, pripadnika Armije BiH koji je 1992. godine život dao braneći domovinu.

Vladimir Vidaković, otac pokojnog Velimira na grob je došao sa suprugom Jagodom. Uspomene su jedino što je ostalo roditeljima i što vrijeme ne briše.

"Najviše se sjećamo njegovog djetinjstva i mladosti, to je ono što njegova majka i ja pamtimo. Sve ostalo je prošlo. Otišao je na zadatak i nikada se nije vratio. Supruga i ja smo se vratili i živimo u rodnom mjestu i on je tu živio sa nama. On je otišao, a mi smo ostali. Imao je 26 godine kada je poginuo, ukopan je u Brezi, gdje je bio nekoliko godina, a onda smo ga prenijeli u porodičnu grobnicu", kazao je Vidaković.

Sjećanje na najbolje sinove i heroje je tradicija Općine Ilijaš i to je segment društvenog života koji se uspješno prenosi i na mlađe generacije. Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić je kazao da posjetom grobljima dajemo doprinos instituciji sjećanja.

"Već godinama obilježavamo i gajimo sjećanje na naše najbolje sinove vladimir vidakovic nacelniki heroje koji su odbranili državu BiH. Tim povodm smo i danas ovdje. Ono što mene inpresionira i što mi daje nadu i optimizam za našu budućnost jeste upravo posveta na Velmirovom grobu. Život je dao za BiH i to je prava, ključna poruka mladima, da je država BiH okvir, perspektiva i sreća za sve nas koji živimo u njoj, da trebamo graditi dobre odnose i državu na civilizacijskim dostignućima tek tada će ona zaista i biti perspektiva za mlade ljude", proučio je Fazlić.

Mirsad Omanović sekretar Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Općine Ilijaš istakao je da se uvijek moramo sjećati najhrabrijih pripadnika Armije BiH koji su odlikovani najvećim priznanjima.

"Na spomeniku pokojnog Vlade piše "život dao za domovinu BiH".To dovoljno govori šta i ko je bio. Nedovoljno je da dođemo na njegov grob katolicko groblje brezasamo na praznik. Moramo češće ostaviti cvijeće, zapaliti svijeću i minutom šutnje odati počast. Također, obaveza nam je posjećivati roditelje naših poginulih saboraca", rekao je Osmanović.

Nakon posjete groblju u Stupama delegacija je obišla katoličko groblje u Brezi gdje su sahranjena tri poginuli borca Armije BiH Mijo Ilić, Drago Martinović i Josip Lajner i na njihove gorobove položila cvijeće.

„Kao što svake godine za Dan šehida obilazimo šehidska mezarja, isto tako i 1. novembra, na Dan mrtvih obilazimo groblja. S obzirom da imamo pet učesnika rata odnosno poginulih boraca hrvatske nacionalnosti. Još jedan naš borac ukopan je u Hrasnici“, kazao je Spahić.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba