Promovisan informatički smjer u SŠC "Nedžad Ibrišimović"

PromocijaInformatickogOdjeljenja 016U JU Srednjoškolski centar "Nedžad Ibrišimović" danas je svečano promovisan novoopremljeni informatički kabinet za odjeljenje gimnazije informatičkog smjera. Svečanosti su prisustvovali Ministar finansija Jasmin Halebić, Općinski načelnik Akif Fazlić, predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević, predstavnici Ministarstva obrazovanja nauke i mladih Kantona Sarajevo, članovi Školskog odbora škole, profesori i uposlenici Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović".
  
Srednjoškolski centar "Nedžad Ibrišimović" je početkom školske 2017/18. školske godine uveo jedno odjeljenje gimnazije informatičkog smjera, kako bi omogućili učenicima da, nakon završene srednje škole, odaberu da li će PromocijaInformatickogOdjeljenja 023nastaviti svoje obrazovanje na Visokoškolskim ustanovama ili odmah po završetku srednje škole pronaći posao u dobro plaćenom IT sektoru. 
Općina Ilijaš je za ovu namjenu iz svog budžeta izdvojila 26.500,00 KM za nabavku informatičke opreme i namještaja za opremanje kabineta. 
Općinski načelnik Akif Fazlić je  čestitao menadžmentu Srednjoškolskog centra na realizaciji ovog projekta, te dodao da je ovaj  projekat jako bitan za našu općinu. "Općina Ilijaš je industrijska općina kojoj su jako potrebna nova zanimanja. Puno je potrebe za školovanje djece vezane za nove tehnologije, imamo značajan prostor da djeca kada završe ovaj smjer odmah pronađu uposlenje. Jako je bitno da se djeca školuju za zanimanja koja imaju bolju perspektivu od postojećih i koja se školuju za puno bolje plaćena zanimanja. Općina Ilijaš je opredjeljena kada je u pitanju segment obrazovanja i niz drugih društvenih djelatnosti, ali uvijek naglašavamo obrazovanje. Budžetski pratimo projekte i zahtjeve naših ustanova i takvo opredjeljenje donosi dobre rezultate", rekao je Općinski načelnik.
Pored ovog zanimanja u Srednjoškolskom centru "Nedžad Ibrišimović" uvedeno je još jedno novo zanimanje, a to je operater na CNC mašinama. U cilju podrške i stimulacije za obrazovanje deficitarnih zanimanja učenicima ovog odjeljenja pored redovnog obavljanja praktične nastave obezbjeđene su i stipendije. 
PromocijaInformatickogOdjeljenja 026Amir Džafo, direktor Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović", zahvalio se Općinskom načelniku, Općinskom vijeću, resornom Ministarstvu i Ministarstvu finansija na podršci pri realizaciji ovog projekta, te dodao: "Vremena se mijenjaju, potrebe na tržištu rada se mijenjaju, a mi pokušavamo da idemo u korak s vremenom i da pratimo nove tehnologije. Hronično je nesrazmjerna ponuda i potražnja na tržištu rada. Postoji jako velika potreba za stručnjacima iz IT sektora, kako u svijetu tako i u BiH. Mi pokušavamo da premostimo taj jaz, a jedan od načina je da pokrećemo nova zanimanja koja će biti konkurentna na tržištu, a čije će se školovanje bazirati na PromocijaInformatickogOdjeljenja 027korištenju savremenih tehnologija. U skladu s tim pokrenuli smo novi informatički smjer u gimnaziji". 
 
Ministarstvo obrazovanja nauke i mladih Kantona Sarajevo u saradnji sa Ministarstvom finansija Kantona Sarajevo je od početka školske 2017/18. godine omogućilo uvođenje informatičkog smjera pored Srednjoškolskog centra "Nedžad  Ibrišimović" u još tri srednje škole na području Kantona Sarajevo. 
Ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić je izrazio zadovoljstvo uvođenjem ovih smjerova, te dodao: "Razmišljali smo zašto se jedna ovako dobra ideja koja je pokazala svoje efekte u gradovima i sredinama stranih zemalja ne bi se implementirala u Kantonu Sarajevo. Danas imamo priliku da vidimo da je osposobljen informatički kabinet, da su učenici upisani i nadamo se da će uspješno završiti svoje školovanje kako je predviđeno nastavnim planom i programom".
 
PromocijaInformatickogOdjeljenja 030Da podrška Općinskog načelnika i Općinskog vijeća Ilijaš neće ni u budućnosti izostati kada je u pitanju realizacija projekata iz oblasti obrazovanja obećao je Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević. "Mi pragmatično i planski radimo ulaganje u sve naše javne i odgojno-obrazovne ustanove sa područja općine Ilijaš. Uvođenjem novog zanimanja, programera gimnazijskog smjera u Srednjoškolski centar učenici dobivaju i stručno zvanje poslije srednje škole i obezbjeđuju sebi mogućnost da nastave studij na nekom od tehničkih fakulteta", rekao je Mahir Dević
 
Azemina Njuhović – pomoćnica Ministra za informatizaciju i međunarodnu saradnju u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo PromocijaInformatickogOdjeljenja 032naglasila je da su: "Vlada Kantona Sarajevo i sva Ministarstva u proteklom periodu posvetili svu pažnju informatičkom opismenjavanju naše omladine odnosno uvođenje informaciono-komunikacionih tehnologija u srednje škole. Od ove godine po prvi put imamo jedan novi smjer u gimnazijama i Srednjoškolskom centru "Nedžad Ibrišimović". Namjera nam je u da u narednom periodu smjer programiranje bude medijski bolje praćen, da imamo što više djece zainteresovane za ovaj smjer i koji će nastaviti fakultet i biti programeri, te odgovoriti onom što od njih društvo i zajednica očekuju, a to je zapošljivost".
 
Prema riječima menadžmenta Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović" planirani su brojni projekti u 2018. godini. Već u januaru je planirana ugradnja lifta kako bi oboljeli dječak Dženan Pinjić, ali i sva druga invalidna lica mogla imati slobodan pristup svim etažama škole.
Za ugradnju lifta Općina Ilijaš je obezbijedila 30.000,00 KM, a sredstva u iznosu od 20.000,00 KM obezbijeđena su putem humanitarne akcije. 
Također, u 2018. godini najavljeno je poboljšanje materijalno-tehničkih uslova rada, a sve u cilju podizanja kvaliteta nastave. 
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba