Intervju sa načelnikom Općine Ilijaš Akifom Fazlićem: Svaka godina za Ilijaš uspješnija od prethodne

nacelnickihg1Građevinska sezona je u finalnoj fazi, koji projekti asfaltiranja su završeni, koji su u toku ili planu, poseban osvrt na projekte Direkcije za ceste, Ministarstva privrede i Sarajevo-šuma kao i Općine Ilijaš?
 
Mi smo ambiciozno postavili plan da nam jedna godina nije bila dovoljna da realiziramo sve ono što je planirano. Za sve te aktivnosti obezbijedili smo finansijska sredstva kroz Budžet Općine Ilijaš ili viših nivoa vlasti, direkcija, fondova ili drugih institucija.  Ova godina bila je prije svega godina projekata iz sfere saobraćajne infrastrukture i opskrbnih sistema iz kojih se naši građani snabdijevaju vodom. I to su ključni projekti. Želim iskoristiti priliku da se zahvalim kantonalnoj Direkciji za ceste i da im čestitam koja je svoj plan kada je u pitanju općina Ilijaš na određen način i premašila. Dakle, realizirano je više u odnosu na postavljene ciljeve. Završena je regionalna cesta u Lješevu u dužini 1300 metara, sa trotoarom i biciklističkom stazom. Zavšena je dionica puta od Malešićkog mosta do Donje Vogošće.  Jučer je bio drugi sloj asfalta od pružnog prelaza do Starog Ilijaša. Na tom potezu ostala je cesta kroz Stari Ilijaš i to će biti prioritet u narednoj godini. Završen je projekat asfaltiranja ceste Gornja Bioča-Ahatovići i time smo napravili alternativni pravac od naše općine do općine Novi grad. Kategorisana je kao cesta drugog reda i jako je  bitna za područje Bioče i ljudi koji žive na tom području. Urađen je jedan potez na području Gajeva. Na tom putu treba i dalje raditi. Ono št je bilo bitno u smislu prohodnosti urađeno je. Općina Ilijaš kroz svoje opsežne  projekte, obuhvatila je skoro svaku mjesnu zajednicu operativnim planom lokalnih cesta. Vrijednost tog projekta iznosio je oko 1,5 miliona KM. Ima još nekoliko putnih pravaca koji nisu realizirani i nadamo se da će nam vremenski uslovi to dozvoliti do kraja godine. Važno je spomenuti i rekonstrukciju puta Stari Ilijaš-Vlaškovo. Radi se o modernoj saobraćajnici i već sada mogu najaviti da će nastavak tog puta do općine Vogošće biti urađen u narednoj godini. Vrijednost i tog projekta će biti oko 600 000 KM.
 
Kako napreduju i kada se očekuje okončanje projekata izgradnje Gradske tržnice, Biznis centra, uređenja zgrade Doma zdravlja?
 
Tržnica je vrlo bitan projekat. Vrijednost projekta će sigurno preći 700 000 KM. Kroz finansijsku konstrukciju projekat je u punoj fazi  realiziranja i nadam se da će biti završen do kraja godine. Potaknut potrebom da imamo jedno mjesto na kojem će se promovirati sve ono što radimo u Ilijašu nazvali smo ga Biznis centar. Ali to će biti mjesto na kojem će se promovirati i sve druge aktivosti koje su bitne za našu Općinu. Realizacija tog projekta je u završnoj fazi. Prva faza rekonstrukcije objekat B u Domu zdravlja  je završena. Očekujemo početak druge faze i ovaj projekat finansiramo  u saradnji sa Budžetom KS.
 
Projekti rekonstrukcije  vodovodne mreže dugo je najavljivan i kao što smo imali priliku vidjeti realizira se, u kojoj je sada fazi i koliko novca je uloženo za tu svrhu?
 
Vrijednost projekata u toj oblasti je oko dva miliona KM. Najznačajniji projekat u ovoj godini koji realiziramo jeste rekonstrukcija i nabavka nove opreme za filter postrojenje na Karašnici. Vrijednost tog projekta je 970 000 KM. Kroz taj projekat obezbijeđujemo zdravstvenu ispravnost vode za 17 000 građana. Osim toga, ove godine intenzivno se radi na rekonstrukiji gradske vodovodne mreže kako bi smanjili gubitak vode. U 2018. godini ponovo na tom sistemu realizirat ćemo rekonstrukciju taložnice kao jednog od segmenta zdavstveno ispravne vode. Kroz rebalans Budžeta KS obezbijeđena su sredstva za nabavku filter postrojenja za vodoopskrbni sistem Sokolina iz kojeg se nabdijevaju vodom građani MZ Srednje. Vlada KS je utvrdila nacrt Budžeta za 2018. godinu. Nadam se da će Skupština usvojiti taj nacrt. U tom nacrtu je milion KM   za naš projekat vodoopskrbnog sistema Vrutak. Prva faza kojom ćemo riješiti pitanje vodozahvata voda i centralnog bazena kao osnov za dalje širenje vodovodne mreže za MZ Gajeve i za transport vode prema Nišićkoj visoravni.
 
Da li po planu teku i najavljeni projekti elektronabdijevanja ?
 
Elektrosnabdijevanje je ranijih godina za gornji kraj općine Ilijaš, u smislu sekundarnih mreža ali i onoga što su ti primarni vodovi stuje na to područje to je dobro riješeno. Ono što je problem za općinu Ilijaš jeste snabdijevanje grada i prigradskih naselja, ali zbog snabdijevanja industrijskih zona potrebno je riješiti  i dugoročno elektrosnabdijevanje izgradnjom trafostanice 110, koji je vrijedan 4,2 miliona KM. Elektroprenos je dobio potrebne dozvole i raspisan je tender za glavni projekat i izvođenje radova  i ukoliko se procedura završi do februara sljedeće godine, na proljeće se može početi sa izgradnjom tom energetskog objekta.
 
 U proteklom periodu mnogo se uradilo na unaprijeđivanju uslova infrastrukture kada su školski objekti u pitanju? Čime ste posebno zadovoljni i šta planirate u predstojećem periodu kada su u pitanju školske ustanove?
 
-Prošle godine milion i 200 000 KM uloženo  je u školske objekte u centralnim objektima u Ilijašu, Starom  Ilijašu, Srednjem i u Podlugovima . Ono što je ostalo i što nismo do kraja sagledali je problem područnih škola i tome ćemo dati poseban akcenat i na to ćemo posebno obratiti pažnju u budžetu za sljedeću godinu, a posebno mislim na škole u Ljubnićima, Bioči,Kamenici. Radili smo grijanje u Dragoradima i Malešićima i želimo da i tu napravimo uslove primjere današnjem vremenu.
 
Tokom cijele godine Budžet Općine Ilijaš bio je u suficitu, na sjednici Općinskog vijeća prije dva dana usvojen je rebalans, a uskoro će biti kreiran i nacrt za 2018. godinu, ostaje li na istom nivou kao ovogodišnji ili je moguće očekivati i njegovo povećanje s obzirom na dosadašnje pokazatelje?
 
–Porast budžeta govori o intenzitetu aktivnosti na području naše općine u sferi ekonomije, urbanizma, građenja, katastra donijeli su porast vlastitih prihoda Općine Ilijaš, kao i sredstva za viših instanci vlasti što me čini posebno zadovoljnim. Došli smo do nivoa Budžeta kojeg i ja nisam očekivao  što nas obavezuje u implementaciji i već pomalo osjećam problem kapaciteta za realizaciju ovog nivoa Budžeta za što ćemo morati napraviti poseban plan. Ja očekujem ovakav nivo Budžeta za 2018. godinu i uvijek težimo realnom planiranju, lahko je rebalansirati Budžet kada ide uzlaznom putanjom, ali nacrt budžeta treba planirati na realnim pokazateljima i osnovama.
 
Modernizacija saobraćajnica, nastavak projekata vodosnabdijevanja-privlačenje investitora, ulaganja u razvoj i modernizaciju industrijskih zona, poticaj zapošljavanja, izgradnja Gradskog stadiona i sportskog centra, rekonstrukcija trga ispred KSC-a i mnogi drugi manji projekti planovi su koje je načelnik Fazlić najavio za 2018. godinu.
 
Izvor: www.radioilijas.ba
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba