Svečano potpisivanje "Memoranduma o saradnji"

Antikorupcija 008Danas je u Općini Ilijaš upriličeno potpisivanje "Memoranduma o saradnji" u okviru projekta "Izgradnja kapaciteta nevladinih organizacija i odabranih općina na izradi Strategije/akcionih planova za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou". 
Projekat, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID), realizuje Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT, koji je podržan od strane USAID-a, a koji realizuje ALDI u saradnji sa Udruženjem Infohaus. 
Današnje potpisivanje "Memoranduma o saradnji" je upriličeno kako bi se još jednom potvrdila saradnja partnera antikorupcijske mreže ACCOUNT i saradnika u projektu te na taj način i započela implementacija ovog projekta.
Memorandum o saradnji su u ime ACCOUNT-a potpisali predstavnici Udruženja INFOHOUSE i načelnik Općine Ilijaš, kao polaznu mjeru za efikasnije sprječavanje korupcije na lokalnom nivou. Dokumentom je predviđeno formiranje zajedničke radne grupe koja će učestvovati u izradi antikoruptivnih akcionih planova u Općini Ilijaš.
Antikorupcija 006"Ovo je naša zakonska obaveza, da donesemo dokumente koje znače jačanje prevencije u borbi protiv korupcije. Potpisivanje ovog Memoranduma je prilika da to formalizujemo, prije svega kroz saradnju sa ALDIEM koji je naš partner u projektu. Dakle, Memorandumom smo ustanovili međusobne aktivnosti, obaveze i termine i sve ono što znači provođenje ove Strategije. Ja želim iskoristiti priliku da se zahvalim ALDIU i svima onim koji su generalno uključeni u Projekat "Jačanje prevencije u borbi protiv korupcije". Ovo je jako važna oblast, jako važna aktivnost i poruka prema javnom mijenju, da javni organi prihvataju da se značajno uključe u ovu problematiku. 
Općina Ilijaš će aktivno raditi na provedbi ovog Memoranduma i na taj način poslati pravu poruku da želimo raditi potpuno javno, transparentno i u interesu svih građana", rekao je Općinski načelnik Akif Fazlić.
Memorandum precizira saradnju predstavnika Općine Ilijaš sa predstavnicima nevladinog sektora uključujući tehničku podršku, izgradnju institucionalnog kapaciteta, razmjenu informacija i promociju. Memorandum Antikorupcija 010se potpisuje u svrhu povećanja prevencije u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou, a uključuje formiranje zajedničke radne grupe, tehničku podršku, edukaciju i razmjenu informacija. 
 
Dženana Aladžuz, direktorica Udruženja Infohuse istakla je zadovoljstvo saradnjom sa Općinom Ilijaš, te dodala: "Mi smo vrlo selektivni kada se obraćamo općinama i gradovima za ovakvu vrstu saradnje, jer smo svjesni da obaveze koje treba prihvatiti nisu jednostavne. Kada se uradi i usvoji Strategija i plan svaki građanin Ilijaša će moći da pita gdje je budžet za građane, kako da zaštiti svoja prava i kako se zapošljava u javnim institucijama. 
Izrada Akcionih planova u borbi protiv korupcije je do sada dala rezultate ali ne u onoj mjeri u kojoj bi civilno društvo voljelo. Usvajanjem ove Strategije svi zaposleni u općini će imati svoj alat kako da provjere rade li dobro ili ne. Kada imate ovakav plan koji vas vodi, kada ukazuje na potencijalne korupcijske rizike unutar same službe, onda čovjek može sam sebe da preispita i da traži dodatnu pomoć. Ukoliko se ne koristi samo je mrtvo slovo na papiru".  
Na ovaj način Općina Ilijaš se aktivno uključila u izradu Strategije za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou, na čemu će aktivno surađivati i sa nevladinim sektorom.
Saradnja se realizuje u okviru aktivnosti koje provodi Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT koja okuplja preko 70 organizacija civilnog društva u BiH. 
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba