Održana deveta sjednica Općinskog vijeća Ilijaš

Deveta sjednica Općinskog vijeća Ilijaš održana je danas sa 17 tačaka dnevnog reda. Sjednicom je predsjedavao Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević, a sjednici su pored Općinskog načelnika, pomoćnika Općinskog načelnika u resornim Službama Jedinstvenog organa uprave, prisustvovali i učenici II razreda Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović". 
 
DevetaSjednicaOV 001Nakon usvajanja Zapisnika i zaključaka sa prethodne sjednice, vijećnici su usvojili i Odluku o novčanim podrškama u poljoprivrednoj proizvodnji na području Općine Ilijaš za 2017. godinu. Ovom Odlukom uređuje se sistem novčanih podrški u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i to: namjena podrški, izvor i visina novčanih podrški, korisnici i uslovi za ostvarivanje prava na novčane podrške. Podrška je namijenjena za tekuću-animalnu proizvodnju, investicijske projekte i ostalu podršku. Podršku mogu ostvariti pravna i fizička lica koji su ostvarili poljoprivrednu proizvodnju na teritoriji Općine Ilijaš i koji dostave dokumentaciju o ispunjavanju općih uslova. Zahtjev za ostvarivanje prava podnose se na propisanim obrascima Službi za privredu i finansije Općine Ilijaš, osam dana od dana usvajanja ove Odluke pa do 29.09.2017. godine. 
U okviru redovnih procedura vijećnici su jednoglasno podržali Odluku o davanju mišljenja i saglasnosti Kantonu Sarajevo na prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o komunalnim djelatnostima i prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o komunalnoj čistoći. 
 
DevetaSjednicaOV 006Na današnjoj sjednici jednoglasno je usvojena i Odluka o prenosu novoizgrađene kanalizacione mreže na upravljanje. Naime, u periodu od 2009. do 2017. godine sredstvima Kantona Sarajevo i Općine Ilijaš izgrađena je kanalizaciona mreža u pojedninim naseljima mjesnih zajednica: Ljubinići, Podlugovi, Ilijaš-grad, Luka, Stari Ilijaš, Malešići i u obuhvatu Industrijske zone "Luka", a usvajanjem ove Odluke novoizgrađene kanalizacione mreže date su na upravljanje JKP "Vodostan" Ilijaš. 
 
Vijećnici su usvojili i prijedlog Odluke o utvrđivanju novog građevinskog zemljišta i Plana parcelacije za izgradnju spomen obilježja šehidima i poginulim borcima u Misoči i Dragoradima. Spomen obilježje šehidima i poginulim borcima Misočkog ratišta će se sastojati od spomenika u obliku ljiljana  visine 3,12 m, jarbola sa zastavama i pano kartom na kojoj će biti prikazan ratni put i najvažnije borbe, korito sa česmama i spomen soba pravoguanog oblika sa dvije krovne bađe za osvjetljenje i izložbenim prostorom i pješačkom površinom, sa solarnim svjetiljkama i drvenim klupama i stolovima. 
Spomen obilježje šehidima i poginulim borcima planirano za izgradnju u DevetaSjednicaOV 008Dragoradima sastojat će se od spomenika osmougaonog oblika. 
Podržana je i Odluku o utvrđivanju novog građevinskog zemljišta i plana parcelacije za formiranje sedam građevinskih parcela za izgradnju stambenih objekata sa pratećom infrastrukturom u Ljubnićima. Obuhvat se sastoji od šest građevinskih parcela površine od cca 1.200 m2-3380 m2 za izgradnju šest apartmanskih stambenih objekata i parcele za izgradnju saobraćajnice. 
Usvojena je i Odluka o pristupanju izradi Izmjena i dopuna Regulacionog plana "Alića gaj" po skraćenom postupku, a radi promjene vlasnika i novonastalih potreba Investitora "Manazel Alreef" d.o.o. Sarajevo. Promjena se odnosi na izmjenu položaja planirane saobraćajnice i položaja i broja građevinskih parcela za izgradnju individualnih stambenih objekata.
Usvojen je i prijedlog Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana DevetaSjednicaOV 013"Apartmansko naselje MRAKOVO 1" – Ilijaš. Cilj izrade provedbenog plana je da se predmetno područje urbanizira na kvalitetan način, predloži optimalna organizacija prostora sa kompleksom objekata apartmanskog tipa stanovanja i isto oprem kvalitetnom saobraćajnom i komunalnom infrastrukturom. Izrada provedbenog planskog dokumenta inicirana je od stranje investitora "ALDANA" d.o.o. Sarajevo i Općine Ilijaš radi rješavanja potreba za novom stambenom izgradnjom, a sve u cilju kvalitetnije funkcionisanja i daljeg usmjerenog razvoja Općine. 
Vijećnici su podržali i nacrt Regulacionog plana, nacrt Odluke o provođenju i nacrt Odluke o usvajanju Regulacionog plana "Apartmansko naselje Sovrle 1". U
Navedeni Nacrti dokumenata stavljaju se na javni uvid u periodu od 31.05.-14.06.2017. godine, a Javna rasprava će se održati 15.06.2017. godine u Općini Ilijaš  u 14:30. 
Svi zainteresovani subjekti mogu dostaviti svoje primjedbe, prijedloge i sugestije Službi za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Općine Ilijaš. 
 
Na današnjoj sjednici usvojeni su i prijedlozi Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o plaćama i naknadama u organu uprave, o visini naknada vijećnicima, članovima stalnih i povremenih radnih tijela DevetaSjednicaOV 010Općinskog vijeća Ilijaš kao i prijedlog Odluke o davanju saglasnosti za dislokaciju PZU Apoteka Duopharm sa lokaliteta MZ Mrakovo. 
Informacija o izvršenju Budžeta Općine Ilijaš za period od 01.01.-31.03.2017. godine i Informacija iz oblasti šumarstva i eksploatacije kamena na području Općine Ilijaš primljene su k znanju. 
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba