Intenzivirana gradnja proizvodnih hala u Industrijskim zonama u Ilijašu

IndZOnaHale1U Industrijskoj zoni "Luka" i u Starom Ilijašu intenzivno se grade nove proizvodne hale. Općinski načelnik posjetio je gradilišta firme Standard Furniture Factory i DŽ&R d.o.o. Ilijaš i razgovarao s investitorima o dinamici gradnje i potrebnoj podršci Općine Ilijaš. 
 
Izgradnja proizvodnog kompleksa firme Standard Furniture Factory očekuje se do juna a od jeseni i pokretanje proizvodnje tapaciranog namještaja. 
 
Agencija za zastupanje i posredovanje u osiguranju Dž&R d.o.o. Ilijaš trenutno je investitor na  rekonstrukciji objekta koji će biti namijenjen za tehnički pregled motornih vozila sa potrebim pratećim sadržajima. Objekat se nalazi u ulici Bosanski put br. 103. Završetak radova očekuje se IndZonaHale2početkom maja nakon čega slijedi pribavljanje potrebnih dozvola i saglasnosti od nadležnih institucija za otvaranje stanice tehničkog pregleda motornih vozila.  
 
U Industrijskoj zoni Luka investitori Semina (Ezio Inox), Superior group i Lamers također grade svoje proizvodne pogone, a i u Industrijskoj zoni "Željezara" firma Frimeco d.o.o. Ilijaš radi na proširenju postojećih pogona, što je dobar osnov za razvoj ekonomije i rast zaposlenosti. 
 
Općina Ilijaš je strateški opredijeljena za razvoj industrijske proizvodnje s posebnim fokusom na mala i srednja preduzeća iz metaluroško-metalske, drvne industrije i industrije hrane i pića. 
 
Sve relevantne statistike su registrovale da je Općina Ilijaš u posljednje tri godine imala ubjedljivo najveće stope porasta broja zaposlenih u Kantonu Sarajevo. U 2016. godini ona je iznosila 16,4 % ili 550 novih radnih mjesta. IndZonaHAle3Pored industrije sve više se razvija građevinarstvo, turizam, trgovina, transport i usluge. Privreda Općine Ilijaš je u 2016. godini izvezla roba u vrijednosti od 169 miliona KM, što je pozicionira na drugo mjesto u Kantonu Sarajevo, odnosno na 12. mjesto u FBiH. 
Da Općina Ilijaš stvara povoljan ambijent za investitore pokazuje i uključenost Općine u Projekat LIFE, koji implementira Grupacija Svjetske banke, u partnerstvu sa Veleposlanstvom Velike Britanije, Vijećem ministara BiH i entitetskim vladama. Cilj Projekta je pružiti podršku lokalnim vlastima u Bosni i Hercegovini u jačanju njihove konkurentnosti i podsticanju rasta privatnog sektora kroz smanjenje opterećenja za privredu na lokalnom nivou, dosljednu implementaciju propisa na lokalnom nivou, unapređenje transparentnosti u pružanju usluga građanima i privredi, te unapređenje usluga za investitore i povećanje investicija u općini. 
 
 
 
 
 
 
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba