U toku gradnja novih proizvodnih hala na području Općine Ilijaš

ProizvodneHale1Investicije u oblasti industrijske proizvodnje su osnova za snažniji ekonomski razvoj i otvaranje većeg broja novih radnih mjesta, tako da se kao strateški cilj razvoja lokalne privrede nameće potreba aktivne uloge lokalne zajednice u privlačenju domaćih i inostranih investicija. 
 
U Industrijskoj zoni Luka i u Starom Ilijašu se intenzivno grade nove proizvodne hale. Općinski načelnik je posjetio gradilišta firmi Standard Furniture Factory, Semina (Ezio Inox), Superior group i Lamers te razgovarao o dinamici gradnje i potrebnoj podršci Općine Ilijaš. 
 
 
Općina Ilijaš se strateški opredijelila za razvoj industrijske proizvodnje s posebnim fokusom na mala i srednja preduzeća iz metaluroško-metalske, ProizvodneHale2drvne industrije i industrije hrane i pića. 
Privreda Općine Ilijaš je u 2016. godini izvezla roba u vrijednosti od 169 miliona KM, što je pozicionira na drugo mjesto u Kantonu Sarajevo. Jedina je Općina u Kantonu Sarajevo koja ima veći izvoz od uvoza, gdje je pokrivenost uvoza izvozom 293,12 %. Ovakav ekonomski rast omogućio je otvaranje velikog broja radnih mjesta.
Sve relevantne statistike su registrovale da je Općina Ilijaš u posljednje tri godine imala ubjedljivo najveće stope porasta broja zaposlenih u Kantonu Sarajevo. U 2016. godini ona je iznosila 16,4 % ili 550 novih radnih mjesta. Pored industrije sve više se razvija građevinarstvo, turizam, trgovina, transport i usluge. 
 
ProizvodneHale3Da Općina Ilijaš stvara povoljan ambijent za investitore pokazuje i uključenost Općine u Projekat LIFE, koji implementira Grupacija Svjetske banke, u partnerstvu sa Veleposlanstvom Velike Britanije, Vijećem ministara BiH i entitetskim vladama. Cilj Projekta je pružiti podršku lokalnim vlastima u Bosni i Hercegovini u jačanju njihove konkurentnosti i podsticanju rasta privatnog sektora kroz smanjenje opterećenja za privredu na lokalnom nivou, dosljednu implementaciju propisa na lokalnom nivou, unapređenje transparentnosti u pružanju usluga građanima i privredi, te unapređenje usluga za investitore i povećanje investicija u općini. 
 
Ono što investitore opredjeljuje za ulaganje u općini Ilijaš su njene konkurentske prednosti, od kojih posebno izdvajamo: povoljan geostrateški ProizvodneHale4položaj, dobra saobraćajna i željeznička infrastruktura, moderna poslovna infrastruktura, blizina Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, kvalifikovana radna snaga, raspoloživost prirodnih resursa (šuma, voda, nezagađeno poljoprivredno zemljište), industrijska tradicija, dostupnost univerzitetskih centara i strukovnih škola, efikasna lokalna samouprava, te kontinuirana postinvesticiona podrška Općine Ilijaš prema svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost na području općine Ilijaš.
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba