Održane konsultacije predstavnika Kantona o izmjenama Ustava KS i Zakona o lokalnoj samoupravi

MinPravdeUstavU organizaciji Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo i OSCE-a jučer je, uz supredsjedavanje premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića  i resornog ministra Marija Nenadića, održan  sastanak na kojem su  prezentirani pripremljeni amandmani na Ustav Kantona Sarajevo i prednacrt Zakona o lokalnoj samoupravi u Kantonu Sarajevo.
 
Zbog važnosti teme sastanku je prisustvovala većina  ministara u Vladi Kantona Sarajevo, predsjedateljica Skupštine KS Ana Babić, kao i predstavnici Grada Sarajevo, općina u sastavu Kantona Sarajevo, Saveza općina i gradova FBiH, Pravobranilaštva KS i nadležnih međunarodnih institucija i organizacija (Misije OSCE-a, Delegacije Evropske unije i OHR-a).
 
Cilj sastanka je pokrenuti najavljene ustavne reforme, kako bi se lokalna samoouprava u Kantonu Sarajevo uredila u skladu sa međunarodnom Poveljom o lokalnoj samoupravi, Ustavom FBiH, Zakonom o principima lokalne samouprave u FBIH i sa relevantnim odlukama Ustavnog suda FBIH koje govore o određenim neusklađenostima propisa i povredama prava jedinica lokalne samouprave kada se radi o lokalnoj samoupravi i drugim pitanjima.
 
Premijer Konaković i ministar Nenadić su obrazlagali najpraktičnija rješenja i ona koja su u postojećoj pravnoj situaciji najbrža i najprihvatljivija za sve.
 
Ministar Nenadić naglasio je problem rizika od neustavnosti određenih propisa koji se moraju donijeti u Kantonu u najskorije vrijeme, a pravni osnov je upitan do predmetne reforme Ustava.
 
Po riječima premijera Konakovića, očekuju su hrabrija i brža rješenja i od načelnika općina. Istakao je da određena pitanja stoje već duži niz godina kao neriješena i da ova Vlada i Skupština imaju kapacitet da se suoče sa ovim složenim problemima.  
 
Kako je naglasio ministar Nenadić, moguća rješenja su eventualno utvrđivanje novog teritorijalnog obuhvata Grada Sarajeva u  Ustavu Kantona Sarajevo (provođenje Djelimične presude Ustavnog suda Federacije BiH) i utvrđivanje nadležnosti Grada Sarajeva u Ustavu Kantona Sarajevo (usklađivanje sa članom VI.B. Organizacija Sarajevo Ustava Federacije BiH) ili zadržavanje postojećeg teritorijalnog obuhvata Grada Sarajevo sa četiri općine i utvrđivanje nadležnosti Grada Sarajeva u Ustavu Kantona (usklađivanje sa članom VI.B. Organizacija Sarajevo Ustava Federacije BiH) .
 
Kako najavljuje ministar Nenadić, radi se o najvećoj poslijeratnoj ustavno-pravnoj reformi u Kantonu Sarajevo, a konačan cilj jeste iznalaženje trajnog i održivog rješenja kada se radi o nadležnostima i odnosima između Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo, te općina u sastavu i izvan sastava Grada Sarajevo.
 
MinPravdeUstav2Pored amandmana na Ustav Kantona Sarajevo, ova reforma podrazumijeva i donošenje Zakona o lokalnoj samoupravi Kantona Sarajevo, Zakona o pripadnosti javnih prihoda, Zakona o imovini Kantona Sarajevo, izmjena Statuta Grada Sarajevo i općina, kao i čitavog niza drugih zakona i propisa iz oblasti komunalne privrede, obrazovanja i drugih.
 
"Plan je do ljeta usvojiti izmjene Ustava Kantona Sarajevo, a prije kraja godine donijeti Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o pripadnosti javnih prihoda, čime reforma i u praktičnom smislu počinje", istakao je ministar Nenadić.
 
Kako naglašava, proces je utoliko složeniji  jer život teče, procesi u Kantonu, Gradu i općinama se svakodnevno odvijaju, ne smiju se zaustaviti, tako da treba puno vještina da se nadležnosti promijene i urede na potreban način, a da se to na terenu ne osjeti. Jednom kada reforma krene, nema stajanja, mora se dovesti do kraja na svim nivoima.    
    
Veliku podršku ministru Nenadiću i Vladi Kantona u pokrenutim reformama pružaju i gradske i općinske vlasti, ali i opozicija.   
 
Na sastanku su, s tim u vezi, načelnici općina Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad,  Trnovo, Ilijaš, Ilidža i Hadžići Nedžad  Ajnadžić, Nedžad Koldžo, Semir Efendić, Ibro Berilo, Akif Fazlić, Senaid Memić i Hamdo Ejubović iznosili svoje vizije trenutne situacije i posebno se referirali na, po njihovom mišljenju, potrebnu reformu u organizaciji Kantona, Grada i općina.
 
Bilo je stavova od potrebe ukidanja Kantona, Grada, ulaska u sastav Grada svih ili pojedinih općina koje su danas izvan grada.
 
Načelnici su također iznijeli svoje stavove o potrebi razjašnjenja i propisivanja pitanja pripadnosti javnih prihoda općinama i o motivima da bi općine eventualno ušle u sastav Grada. Išlo se i dalje, sa idejama o potrebi izmjena Ustava FBiH kako bi se formirao Grad bez općina, po uzoru na Zagreb ili slično.
 
Premijer Konaković i ministar Nenadić zatražili su da načelnici općina vode aktivniji međusobni dijalog i u narednim danima predlože usaglašena rješenja koja će analizirati i uporediti sa drugim predloženim rješenjima.
 
Svi općinski načelnici i drugi sudionici skupa koji su sudjelovali u raspravi čestitali su Vladi Kantona Sarajevo, premijeru Konakoviću i ministru Nenadiću na hrabrosti i odlučnosti, odlično pripremljenim materijalima, uz prijedloge da se i stavovi izneseni u raspravama, ozbiljno razmotre i u najskorije vrijeme ponude u daljnju ustavnopravnu i zakonodavnu proceduru.
 
Direktor Odjela za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a u BiH Fermin Cordoba istakao je da OSCE ozbiljno prati proces reforme, te je izrazio zadovoljstvo što ih je Vlada KS-a  započela i čestitao joj na tom koraku.
 
Pohvalio je vrlo transparentan i otvoren pristup o podjeli kompetencije između grada, općina i kantona te je naglasio da će Misija OSCE-a podržavati dijalog između ovih nivoa vlasti u korist građana.
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba