Općina Ilijaš nastavlja sa reformama poslovnog okruženja

DSC00168-340x160Privredno vijeće Općine Ilijaš, u četvrtak 17. novembra 2016. godine, u Novoj sali Općinskog vijeća Ilijaš održalo je drugu sjednicu i predstavilo informacije o progresu u implementaciji ranijih zaključaka Vijeća, a koji su direktno usmjereni ka stvaranju boljeg poslovnog okruženja u Općini Ilijaš, a razmatrani su i daljnji koraci u radu.

 Općinski načelnik gosp. Akif Fazlić, koji je ujedno i predsjedavajući Vijeća, informisao je privrednike o napretku ostvarenom na polju regulatornih reformi, pojednostavljenja i smanjenja administrativnih opterećenja kod pribavljanja općinskih saglasnosti i rješenja, umanjenja administrativnih taksi, te naglasio da Općina očekuje da će građani i privrednici po ovom osnovu ostvariti uštede u iznosu od 548,182 KM KM godišnje.

 Također, prezentiran je izvještaj o pokretanju elektronskog registra administrativnih postupaka Općine, koji omogućava da privrednici i građani brzo i lako dođu do informacija kojim općinskim organima podnose svoje zahtjeve, šta prilažu uz zahtjev, koliko će postupak koštati i u kom roku će biti riješen. Kreirana je i ažurirana lista dostupnih općinskih poticaja, koja će, zajedno sa elektronskim registrom, umnogome doprinijeti ubrzanju poslovnog ciklusa i povećati transparentnost u radu općinskih službi, a ove informacije su dostupne svima na zvaničnoj web stranici Općine.

 

 Dodatno je napravljen je investicioni profil Općine Ilijaš koji nudi ključne informacije o investicijkim prilikama, raspoloživim resursima i uvjetima poslovanja sa fokusom na konkretne investicijske lokacije, sektore i ostale potencijale i konkurentske prednosti za investiranje u Općini, a uspostavljena funkcija „Servisiranje investitora“ u okviru koje potencijalni i postojeći investitori mogu ostvariti bolju i kvalitetniju podršku od strane zaduženih općinskih službenika.

 

 Tokom sjednice razvijena je diskusija o novim koracima i aktivnostima za poboljšanje poslovnog okruženja sa posebnim fokusom na usluge budućeg business centra, gdje je istaknutapotreba podrškevećeg zapošljavanja žena,osobito ruralnom području. Poduzetnicima je predstavljena mogućnost kreditno-garancijske šema koju općina namjerava realizirati sa SERDA-om, s druge strane poslodavci su istakli potrebu realizacije programa stručnog usavršavanja i prekvalifikacije radne snage.

 Privredno vijeće okuplja najeminentnije privrednike s područja Općine Ilijaš, a formirano je prije 3 mjeseca s ciljem omogućavanja aktivnog sudjelovanja lokalnih privrednika u procesu unapređenja poslovnog okruženja u općini Ilijaš. Osnivanje Vijeća i provedene reforme su konkretni rezultati projekta privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja (LIFE) kojeg provodi Grupacija Svjetske banke u saradnji sa Britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini, a kojem je Općina Ilijaš pristupila u februaru ove godine.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba