Multifunkcionalni sportski tereni na Zaštićenom pejzažu Bijambara

Bijambare1aU cilju proširenja turističke ponude, danas su u Zaštićenom pejzažu Bijambare otvoreni multifunkcionalni sportski tereni. Riječ je o sportskim terenima za košarku, odbojku, rukomet koji su od danas dostupni svim posjetiteljima ovog pridrodnog područja, a smješteni su u blizini bivšeg kompleksa kasarne.
Vrijednost Projekta je 65.000,00 KM, a sredstva za njegovu realizaciju obezbijedilo je Federalno ministarsvo okoliša i turizma. 
Federalno ministarstvo okoliša i turizma u posljednjih 5 godina je investiralo oko 500.000,00 KM za zaštićena prirodna područja u Kantonu Sarajevo, od čega je za zaštićeni pejzaž Bijambare izdvojeno preko 250.000,00 KM.
"Ministarstvo je finansiralo izgradnju sportskih terena sa namjerom da se Bijambare1na Bijambarama izgradi infrastruktura, koja će privući prije svega mlađe naraštaje ali i strane turiste. Jako je bitno ponuditi turistima sadržaj koji će ih zadržati cijeli dan. Sljedeće godine je planirana Konferencija na temu proširivanja zaštićenih područja na prostoru cijele Federacije. Moram reći da je zaštićeno područje na prostoru Kantona Sarajevo jedan od svjetlih primjera kako se gradi turistički potencijal ali i čuva priroda", istakla je Ministrica Federalnog ministarstva okoliša i turizma g. Edita Đapo. 

Zaštićeni pejzaž Bijambare je u prethodnom periodu doživjeo procvat, što govore rezultati broja posjeta. Do 30. septembra ovaj kompleks bilježi 60.000 posjetilaca, ekološki voz je prevezao 41.237 putnika, a pećinu je posjetilo 20.270 posjetilaca. 
Prema riječima Ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS g. Čedomira Lukića, nastavit će se aktivnosti na daljem oplemenjivanju ovog kompleksa, u cilju stvaranja što boljih uslova i ponude za turiste. 

Bijambare2Saradnja Općine Ilijaš i Kantonalne javne ustanove zaštićena prirodna područja rezultat je realizacije niza Projekata na ovom području. U narednom periodu očekuje se proširenje parking prostora, gradnja zaustavne trake i autobuskog stajališta pored samog ulaza u kompleks. Općinski načelnik g. Akif Fazlić, čestitao je menadžmentu na realizaciji svih do sada realizovanih projekata, zahvalio se resornom Ministarstvu okoliša i turizma FBiH i Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i okoliša, te dodao: "Ovdje još ima potreba da uradimo nove sadržaje, prije svega mislim na rekonstrukciju objekta postojeće kasarne. Ovaj prostor treba ekonomski valorizirati da bi dobili finansijske benefite, benefite u zapošljavanju i na ćemu ćemo raditi u narednom periodu".

Pored sportskih terena na ovom prostoru je ugrađen i bioprečistač sa mastolom.
Direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja g. Osman Delić, je naglasio da  su: "Sportski tereni multifunkcionalni, oni su budući sklop eko kampa odnosno eko centra kada se rekonstruišu kasarne. U budućem periodu nastojat ćemo ovaj prostor osvjetliti. Već smo obezbijedili sredstva za tu namjenu, a u Planu je proširenje parkinga, autobuskog stajališta te zaustavne trake na ovom prostoru.

Za ovu priliku učenici JU OŠ "Hašim Spahić" izveli su prigodan zabavni program.

Zaštićeni pejzaž "Bijambare" je smješten na Nišićkoj visoravni i nalazi se na oko 35 km zračne linije sjeverno od Sarajeva, na 945 m nadmorske visine. Ovo područje je zbog svojih izuzetnih prirodnih vrijednosti i posebnosti pejzaža, kao i bioloških, geomorfoloških i hidroloških raznovrsnosti, svrstano u IV kategoriju zaštite prirode, odnosno "Zaštićeni pejzaž".

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba