Okončan projekat energetske efikasnosti u JU OŠ "Srednje"

skolasrednjeut1Prvi put nakon 37 godina u potpunosti je rekonstruisan objekt Osnovne škole “Srednje” u općini Ilijaš, čime je 266 osnovaca dobilo mnogo bolje uslove za pohađanje nastave. U okviru projekta energetske efikasnosti, na školi je zamijenjena kompletna stolarija, ugrađeni su novi sistem za zagrijavanje, termo fasada na fiskulturnoj sali te LED rasvjeta u cijelom objektu. Projekt je realizovan uz pomoć kreditnih sredstava Svjetske banke u iznosu od 395.981 KM a osigurala ih je Vlada Kantona Sarajevo. Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković istakao je da je ovo jedan od šest školskih objekata čiju je rekonstrukciju finansirao Kanton Sarajevo u ovoj godini.

skolasrednjeut2„Nastavlja se ova lijepa priča poboljšanja uslova rada naših učenika, učitelja i nastavnika. U KS rekonstruisano je šest škola. U ovoj godini su tri novonapravljene škole. Posebno mi je drago što je stavljen akcenat na škole koje do sada nisu imale podršku većih nivoa vlasti. Ako je negdje trebalo utopljavanje škole i rekonstrukcija, onda je to OŠ „Srednje“. Čuli smo od direktora da dječaci i djevojčice dolaze iz udaljenih mjesta i da imamo područne škole. Posebno zimi, čekajući na gradski prevoz dolaze promrznuti u svoje školske klupe. Vrlo je bitno da ih u školi čekaju adekvatni uslovi za proces nastave. Na naše zadovoljstvo, škola je danas otvorena gdje je toplije. Kao Vlada imamo obavezu da se ovi procesi nastave i dodatno ubrzaju u narednim godinama“ kazao je premijer KS Konaković.

Elvir Kazazović ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS kazao je da mu je posebno drago da je tim ljudi, na čelu sa premijerom Konakovićem, došao u OŠ „Srednje“.

skolasrednjeut3„Činjenica je da do sada ni jedan Premijer nije posjetio ovu školu kao ni resorni ministar. Svjesni smo stanja i neophodnosti da se u ovoj školi, prije svega zbog samog položaja uradi taj projekat energetske efikasnosti. Mi smo to uradili u prvoj godini mandata“ kazao je ministar Kavazović.

Načelnik Akif Fazlić istakao je važnost ovog projekta za učenike i nastavnike OŠ „Srednje“

skolasrednjeut4„Radi se o školi koja ima najveće teritorijalno područje 250 kvadratnih kilometara i u ovu školu dolazi oko 260 učenika. Djeca koja pohađaju ovu školu zaslužuju da imaju najbolje uslove kada je u pitanju proces obrazovanja. Zbog toga sam danas zaista sretan jer smo ovu školu doveli na ovaj nivo uslova. U obrazovanje su potrebna stalna ulaganja, savremena učila. Općina Ilijaš će sigurno biti na tom fonu da ovu školu prati na najbolji mogući način“ kazao je načelnik Fazlić.

Ministarstvo finansija KS je ispred Vlade KS provelo proceduru zaduženja za kreditna sredstva koja su uložena u projekat energetske efikasnosti. Jasmin Halebić, ministar finansija KS ovaj projekat nazvao je investicijom.

„Mi zaista ovo ne smatramo uobičajenim zaduženjem, ovo smatramo investicijom koja će se u narednom periodu prema planu ušteda, upravo vratiti u Budžet KS. Drago mi je da će se učenicima omogućiti bolji standar i uslovi za obrazovanje, čime bi se pored finansijskog povrata opravdala i društvena opravdanost ovakvih ulaganja“ kazao je ministar Halebić.

Refik Kurtović, direktor OŠ „Srednje“ napomenuo je da je ovo prva temeljita rekonstrukcija koju je podržala Vlada KS.

skolasrednjeut5„Boravak djece u ovoj školi biće mnogo ugodniji jer djeca dolaze i sa 25 km udaljenosti od škole. Želim također naglastiti da je urađena ograda na koritu rijeke Rače čime smo poboljšali bezbjednost učenika u školskom dvorištu“ kazao je direktor Kurtović.

Vlada KS je opredjeljena da pomogne svim školama kojima je potrebna pomoć za poboljšanje uslova obrazovanja a osoblje OŠ “Srednje” posebno se zahvalilo općinskom Načelniku koji je pomogao sve što je bilo neophodno u nadi da će to roditelji i učenici znati prepoznati. Povodom okončanja projekta učenici i nastavno osoblje upriličili su prigodnu priredbu za čelnike Vlade KS i Općine Ilijaš, te su im uručili zahvalnice.

Izvor: www.radioilijas.ba

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba