Općina Ilijaš. Brže do dozvola i lakše do investicija

investicije-570x310U cilju poboljšanja poslovne klime na lokalnom nivou, povećanja konkurentnosti i privlačenja većeg broja investitora, Općina Ilijaš predstavila je rezultate ostvarene kroz Projekat unapređenja poslovne klime (LIFE), koji implementira Grupacija Svjetske banke u saradnji sa Britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini. Ovim reformama, ostvaren je novi pristup rada sa investitorima i privrednicima čime se stvaraju uslovi za prosperitet općine i njenih građana. Smanjena administrativna opterećenja, lakše pribavljanje dozvola i uvjerenja te povećanje transparentnosti kroz uvođenje Elektronskog registra administrativnih procedura (E Registar) umnogome će smanjiti rizik i troškove poslovanja na ovoj općini.
Kao rezultat regulatorne reforme na Općini Ilijaš, ostvarene su direktne uštede na godišnjem nivou od 548.182,00 KM za privredu. Uštede proističu iz eliminacije dokumenata ili njihovog pribavljanja po službenoj dužnosti, smanjenjem taksi i naknada te skraćenjem vremena potrebnog za kompletiranje i rješavanje potpunog zahtjeva za privrednike. Smanjenjem vremena potrebnog za rješavanje predmeta i odgovor administracije, u konačnici se ostvaruju i višemilionske indirektne uštede za građane i privredu.
Ubuduće, privrednici i građani neće morati uz zahtjev podnositi dokumentaciju koja se izdaje u općinskim organima ili je već ranije predata. Ona će se pribavljati po službenoj dužnosti u okviru općinskih organa što će značajno smanjiti troškove, vrijeme čekanja i korake u procesu dobijanja neophodnih dozvola. Nadalje, urbanistička saglasnost će se dobivati za 15 dana a ranije se za ovaj dokument čekalo dva mjeseca. Novi rok za osnivanje trgovinske/ugostiteljske/obrtničke djelatnosti je 8 umjesto dosadašnjih 15 dana dok će se odobrenja za privremeno korištenje javne površine od sada dobivati za 5, na šta se ranije čekalo do mjesec dana. Istovremeno, u oblasti prostornog građenja kod izdavanja urbanističke saglasnosti, uvedena je mogućnost predavanja idejnog rješenja umjesto idejnog projekta. Otvorena je i mogućnost da ažurnu geodetsku podlogu izrađuje Općina, što doprinosi uštedi novca i vremena. Donesene su i preporuke kojima je unaprijeđena saradnja sa katastrom u pribavljanju po službenoj dužnosti, bez naknade, dokumenata koji su iz njihove nadležnosti, čime su troškovi za investitore umanjeni za gotovo 25%.
Posebna pažnja posvećena je radu sa investitorima. Izradom Investicionog profila, stavljen je fokus na konkretne investicijske lokacija i potencijale u Općini Ilijaš. Uključivanjem u Saradničku mrežu i uspostavom Programa postinvesticione podrške investitorima, rješavat će se otvorena pitanja sa kojima se investitori susreću u svom poslovanju. Kreirana je i lista poticaja za privredni sektor u nadležnosti Općine. Uspostavljen je i Privredni forum Ilijaš, u čijem radu učestvuju ključni predstavnici privatnog i javnog sektora Općine. Općina je uspostavila sve informacije na jednom mjestu za investitore, kako bi olakšala investiranje i pristup informacijama za postojeće i buduće investitore.
Kroz projekat, čiji je primarni cilj jačanje konkurentnosti lokalne zajednice kroz smanjenje regulatornog opterećenja i povećanja transparentnosti u radu, čelnici Općine Ilijaš stvorili su poslovni ambijent privlačan za dolazak novih investitora. Ovim su podržane aktivnosti zacrtane Reformskom agendom za BIH koja privlačenje investicija na lokalnom nivou svrstava u fokus budućeg rasta i prosperiteta naše zemlje.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba