Održana 42. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš

42SjednicaOV42. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš održana je danas, sa 15 tačaka dnevnog reda. Sjednicu je vodio Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš g. Mahir Dević, koji je na samom početku sjednice izrazio empatiju za građane pogođene elementarnom nepogodom na području MZ Srednje, MZ Gajevi i MZ Kamenica, te zamolio Općinskog načelnika, Službe Općine Ilijaš i Općinsko vijeće da se stave svi postojeći resursi na raspolaganje kako bi se pomoglo stanovnicima poplavljenih naselja.

Izmjene i dopune Budžeta Općine Ilijaš za 2016. godinu.

Općinsko vijeće Ilijaš usvojilo je danas rebalans budžeta Općine Ilijaš za ovu godinu, kojim je Budžet Općine Ilijaš veći za 1.068.700 KM KM ili 9% u odnosu na aktuelni plan.
Ukupna raspoloživa budžetska sredstva Općine Ilijaš planirana rebalansom za 2016. godinu iznose 12.543.800,00 KM. Kako je istaknuto na sjednici Općinskog vijeća, Općina Ilijaš bilježi konstantan trend rasta budžetskih sredstava, a ove godine ostvareni su znatno veći prihodi nego što je planirano, naročito na pozicijama poreza na promet nekretninama, prihoda na osnovu naknade za rentu i uređenje građevinskog zemljišta, prihoda po osnovu naknade za vršenje usluga iz predmjera i katastra, uvećanog transfera po osnovu tekućih i kapitalnih primitaka od Kantona i Federacije. Općinski načelnik je uložio Amandman na prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Općine Ilijaš za 2016. godinu, kojim su na poziciji – transferi za posebne namjene – elementarne nepogode  planirana sredstva u iznosu od 50.000,00 KM za ove namjene. Uvažavajući činjenicu da su jedan dio Općine Ilijaš pogodile elementarne nepogode 23.07.2016. godine koje su značajno oštetile putnu i drugu infrastrukturu, a prvobitno planirana novčana sredstva u iznosu od 10.000,00 KM nisu dovoljna za njihovu sanaciju, Općinski načelnik je predložio da se ovaj iznos poveća na 50.000,00 KM što su vijećnici jednoglasno podržali.

Usvajanje i provođene Regulacionog plana Mrakovo

Odluku o pristupanju izradi Regulacionog plana "Mrakovo" donijelo je Općinsko vijeće Ilijaš na sjednici održanoj 30.12.2015. godine. Na majskoj sjednici Općinskog vijeća donesen je Zaključak o utvrđivanju Nacrta RP "Mrakovo", Odluka o usvajanju RP "Mrakovo" i Nacrt Odluke o provođenju RP "Mrakovo", te je isti upućen na javni uvid i javnu raspravu u trajanju od 15 dana. Sve primjedbe na Nacrt RP "Mrakovo" su prihvaćene i iste su uvrštene u prijedlog.
Ovaj plan obuhvata prostor od 3,7 ha. Nacrt plana nudi gradnju četiri individualna objekta, te parametre za pet postojećih izgrađenih objekata. Spratnost planiranih objekata je prizemlje i sprat, a Plan se radi u cilju urbaniziranja i optimalne organizacije prostora sa kompleksom objekata apartmanskog tipa stanovanja, opreme kvalitetnom saobraćajnom i komunalnom infrastrukturom. Sredstva za izradu Plana obezbijeđena su od strane investitora Al Alamiya d.o.o., a nosilac izrade Plana je Zavod za planiranje Kantona Sarajevo.
Vijećnici su podržali prijedlog Odluka o usvajanju i provođenju Regulacionog plana "Mrakovo".

Plan Parcelacije za izgradnju Apartmanskih naselja Bioča I i Bioča II

Općinsko vijeće je razmatralo i prihvatilo Odluke o utvrđivanju Plana parcelacije i utvrđivanje novog građevinskog zemljišta za izgradnju Apartmanskog naselja Bioča I i Bioča II.
Apartmansko naselje Bioča I sastoji se od 33 građevinske parcele, ukupne površine 11,162 ha, a Apartmansko naselje Bioča II od 38 parcela površine 23.710,00 m2. Na ovim lokalitetima planirana je gradnja apartmanskih objekata, džamije, supermarketa, izgradnja infrastrukture, uređenje zelenih površina sa pratećim sadržajima. 

Rješenja iz imovinsko-pravne oblasti

Vijećnici su većinom glasova usvojili i dopunsko Rješenje kojim je utvrđeno da je od javnog interesa izgradnja priključne vodovodne mreže od glavnog gradskog rezervoara do Apartmanskog naselja Popović, te da se može pristupiti nepotpunoj eksproprijaciji zemljišta.
Općinski načelnik g. Akif Fazlić je istakao da Apartmansko naselje Popovići poboljšava kvalitet i imidž Općine Ilijaš, te da su provedene sve zakonske procedure u gradnji ovog naselja, finansijski efekti su vidljivi, a ono što je najvažnije Općina Ilijaš gradnjom ovog vodovoda će dobiti u vlasništvo vodovod, koji će biti predat na upravljanje JKP Vodostan Ilijaš.

Na ovoj sjednici usvojene su i četiri Odluke o neposrednoj pogodbi za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba