Obilježen Dan šehida

DanSehida1Bajram je radost za svakog muslimana, čitavu muslimansku zajednicu i čitav svijet. No, muslimani u BiH se drugog dana Ramazanskog bajrama prisjećaju velikog broja onih koji se više ne nalaze među živim, onih koji su živote izgubili u toku rata u BiH od 1992. do 1995. godine. Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine, kao dan sjećanja na sve one koji su svojim hrabrim podvizima i plemenitošću u odbrani Bosne i Hercegovine uzdigli do najsvjetlijih primjera boraca za pravdu, istinu i dostojanstvo.

I ove godine Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš upriličila je prigodan program obilježavanja. Vjernici, članovi šehidskih porodica, boračkih organizacija te predstavnici javnog i političkog života posjetili su šehidska spomen obilježja u Ilijašu, Misoči, Starom Ilijašu, Lješevu, Kamenici, Solunu, Brezi i Potočarima, gdje su položili cvijeće i proučili zajedničku fatihu, jasin i dovu.
Nakon što je položeno cvijeće na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu, proučeni su jasini u Misoči i Starom Ilijašu, te dova u Lješevu. Jasine i dove proučili su ilijaški imami Šerif ef. Ćatić, Dženan ef. Mahmutović, Abid ef. Abdukić, Ahmed ef. Purdić, Nermin ef. Bahtanović, Mahir ef. Čutura,  i Mahir Dević.
DanSehida2O važnosti obilježavanja ovog veoma bitnog datuma za općinu Ilijaš te čitavu BiH, te čuvanju od zaborava naših šehida govorio je Općinski načelnik Akif Fazlić, koji se zahvalio svima koji su odali počast šehidima Bosne i Hercegovine.  „Danas obilježavamo jedan od najznačajnijih datuma bošnjačkog naroda – Dan šehida, dan kada odajemo počast našim najboljim sinovima, koji su odbranili našu zemlju te nam omogućili da živimo slobodno. Naši šehidi su živjeli u jedno bremenito vrijeme, vrijeme donošenja velikih odluka i kada se rješavala sudbina naše države. Svojom žrtvom, svojim herojstvom i dostojanstvom, uspjeli su sačuvati bošnjački narod. Zato, mi moramo da nastavimo njihov put, moramo sačuvati ono što su oni stvorili i ostavili budućim generacijama. Zato, pozivam sve nas, da u svojim okvirima, učinimo sve kako bismo sačuvali sjećanje na naše šehide. Porodicama šehida želim mnogo sabura, djeci šehida želim da nose dostojanstvo i čast, koje su im ostavili njihovi roditelji a nama svima da sačuvamo našu domovinu i slobodu.“
Nakon polaganja cvijeća i učenja fatihe na mezarju u Brezi, centralni program obilježavanja Dana šehida upriličen je ispred Osnovne škole „Enver Čolaković“. Prisutim se obratio glavni imam Medžlisa islamske zajednice Breza Zeid ef. Sokić, koji ukazao na značaj šehida i žrtve koji su oni dali za našu slobodu.
O važnosti odavanja počasti najboljim sinovima Bosne i Heregovine, te značju bošnjačkog jedinstva govorili su i načelnici općina Breza, Ilijaš i Vogošća: Halil Tuzlić, Akif Fazlić i Edin Smajić. Prisutim porodicama šehida i poginulih boraca i gostima, obratio se i muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković, koji je istakao značaj obilježavanja Dana šehida: “Kada se donosila odluka da se drugi dan Ramzanskog Bajrama proglasi Danom šehida, imalo se u vidu da se i danima najveće radosti sjetimo žrtve koju su dali naši šehidi. Ako su naši šehidi živi kod Uzvišenog Allaha dž.š, neka oni budu živi, trajno, i u našim sjećanjima. Svjesni smo da se ne možemo ovim okupljanjem odužiti našim šehidima na adekvatan način, ali možemo makar ovom simboličnom gestom kazati da se sjećamo i da poštujemo njihovu žrtvu. Molim sve one koji su u prilici a posebno vlast da porodicama šehida i njihovoj djeci pruže bolji i kvalitetniji život.“
Učenjem ilahija i hatma dove zvanično je završen program obilježavanja Dana šehida u Brezi.

Izvor: www.radioilijas.ba

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba