Konsolidacija zidnih struktura Istočne kule Starog Grada Dubrovnika

Revit1Jučer je u kabinetu Općinski načelnik g. Akif Fazlić sa svojim saradnicima g. Sanjom Zagorac-Jozić-Pomoćnicom načelnika u Službi za društvene djelatnosti  i Šeficom Odsjeka za investicija g. Ljiiljanom Cvijan održao sastanak sa direktoricom Zavoda za zaštitu spomenika g. Lidijom Mičić i njenim saradnikom g. Robertom Stergarom, predestavnicima Instituta za Arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu g. Busuladžić Adnanom i g. Bujak Edinom i grupom zavičajnih entuzijasta g. Jozić Jozom i g. Mijatović Pericom. 

Tema sastanka bio je početak arheoloških istraživanja na Istočnoj kuli Starog Grada Dubrovnika.
Općina Ilijaš je putem Javnog poziva Federalnog ministarstva kulture i sporta obezbijedila novčana sredstva u iznosu od 15.000,00 KM za Revitalizaciju historijskog područja Stari grad Dubrovnik – Istočna kula. Revit2Projektom je planiran početak revitalizacije historijskog područja Stari Grad Dubrovnik kroz radove na konsolidaciji, restauraciji i konzervaciji kamenih zidanih struktura, stvaranje bezbijednih uslova za posjetioce, stvaranje predispozicija za ekonomski održivo korištenje kompleksa, stvaranje uslova za edukativnu prezentaciju kao i razvoj kompleksa od značajnog turističkog potencijala.
Na sastanku je dogovoreno da se zbog izuzetno lošeg stanja u kojem se nalazi zidina Istočne kule izvrši hitna konsolidacija zidnih struktura kako bi se omogućila bezbijedna arheološka istraživanja. Dogovoreno je da predstavnici Zavoda izađu na lice mjesta, sačine predmjer i predračun neophodnih radova na konsolidaciji koji će biti osnov za pokretanje postupka javne nabavke za odabir izvođača radova.  Stručni nadzor nad izvođenjem radova vršit će Zavod za zaštitu spomenika.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba