Ozvaničena saradnja Općine Ilijaš i UNDP-a radi početka implementacije projekta“Jačanje uloge MZ"

MZ 11Općinski načelnik g. Akif Fazlić prisustvovao je ceremoniji potpisivanja pisma namjere o saradnji sa UNDP-om, a u okviru projekta “Jačanje uloge MZ u BiH” koji predstavlja zajedničku inicijativu Vlada Švicarske i Švedske, a čiji je cilj unapređenje kvalitete života BiH i povećanje demokratskog učešća i odgovornosti građana u lokalnim zajednicama.

Projekat planira pružiti podršku Općini Ilijaš u periodu od 2016. do 2019. godine i to u segmentu jačanja mjesnih zajednica kao osnovne jedinice lokalne samouprave.
120 mjesnih zajednica i 24 jedinice lokalne samouprave širom zemlje učestvovat će u aktivnostima  projekta koji podržava razvoj zajednice i povećava odgovornost lokalne uprave.
Projekat će raditi na poboljšanju pružanja usluga i infrastrukture mjesnih zajednica. Razvit će se novi regulatorni okviri koji će, između ostalog omogućiti i osnaživanje žena i uključivanje marginaliziranih grupa u ekonomske, socijalne i političke tokove. Također će se težiti međusobnom povezivanju mjesnih zajednica i partnerstvima sa organizacijama civilnog MZ 1društva. Očekivani dugoročni efekti će se ogledati u aktivnijem angažovanju građana, efikasnijem pružanju općinskih usluga i jačanju općeg povjerenja građana u javne institucije.
“Cilj projekta je unaprjeđenje kvaliteta života građana BiH i lokalnih struktura. Uspješan rad će podrazumijevati angažman svih nivoa vlasti koji trebaju biti otvoreni za zahtjeve građana”, istakla je na ceremoniji g. Regula Bälber, savjetnica za lokalnu upravu, migracije i razvoj pri Ambasadi Švicarske u BiH.
Prisutnim se obratio i g. Mario Vignjević, predstavnik Švedske međunarodne agencije za razvoj, koji je naglasio da će se implementacijom projekta značajno ojačati kapaciteti mjesnih zajednica, postići bolja komunikacija sa predstavnicima vlasti i donošenje odluka koji su za građane od vitalnog interesa.

Projekat “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” predstavlja zajedničku inicijativu Vlada Švicarske i Švedske, a sprovodit će ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom pravde FBiH, Ministarstvom za upravu i lokalnu samoupravu RS, Vladom Brčko Distrikta i entitetskim savezima općina i gradova. Prva faza projekta iznosi oko 14,3 miliona KM i u jednakom obimu sufinansiraju Vlade obje zemlje. Planirano je da se sprovede do sredine 2019. godine.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba