Općinski načelnik uručio zahvalnicu g. Sandri Orlović, Izvršnoj direktorici FHP

FondHPObilježavanje Dana nestalih Općine Ilijaš bio je povod da Izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda g. Sandra Orlović posjeti Općinu Ilijaš i tim povodom sastane se s Općinskim načelnikom g. Akifom Fazlićem.
Općinski načelnik se zahvalio g. Orlović na podizanju krivične prijave od strane Fonda za humanitarno pravo i Udruženja nestalih s područja Općine Ilijaš protiv bivšeg predsjednika tzv. Srpske opštine Ilijaš i njenog Kriznog štaba, Ratka Adžića, kao i protiv bivših pripadnika snaga bezbjednosti koji su djelovali pod kontrolom Kriznog štaba, a danas žive u Srbiji.
Kako je navedeno u krivičnoj prijavi je identifikovano preko 45 lica osumnjičenih za ubistva, prisilne nestanke, pljačke i zlostavljanje nesrpskih civila iz Ilijaša. Krivičnom prijavom je obuhvaćeno i razaranje velikog broja istorijskih i vjerskih lokaliteta u Ilijašu, uključujući župnu crkvu u Taračin Dolu i 21 muslimanski vjerski spomenik, uključujući džamiju u Starom Ilijašu, Misoči, Srednjem i mekteb u Bioči.
G. Sandra Orlović je na Centralnom spomen obilježju, prilikom obraćanja porodicama nestalih i građanima Općine Ilijaš naglasila da je: "Tužilaštvu dostavljeno preko 50 dokaza, među kojima su izjave preživjelih i očevidaca, zvanična dokumentacija tzv. Srpske opštine Ilijaš i njenog Kriznog štaba kao i drugi dokazi. Dokazi su prikupljeni, tolike godine su prošle, žrtve, porodice žrtava i porodice nestalih očekuju da vide pravdu, da čuju istinu i ima pravde u tome da taj postupak bude u Beogradu pred javnošću, medijima države Srbije koja je u velikoj mjeri i doprinjela tome da se u Ilijašu desi ono što se dešavalo u periodu od 1992. - 1995. godine".
G. Orlović je ukazala na to koliko je bitno da svi građani Općine Ilijaš budu ujedinjeni i uz Udruženje nestalih u ovom teškom i bolnom procesu.

Ovom prilikom Općinski načelnik je izvršnoj direktorici Fonda uručio zahvalnicu za pomoć koju pruža kako Udruženju nestalih tako i porodicama šehida i poginulih boraca kako bi zločinci koji su počinili stravične zločine na teritoriji Općine Ilijaš, u periodu od 1992.-1995. godine bili procesuirani a žrtve dobile satisfakciju.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba