Održana tematska sjednica Općinskog vijeća Ilijaš

SmajlovicTematska sjednica Općinskog vijeća Ilijaš održana je jučer sa jednom tačkom dnevnog reda i to: Reorganizacija, transformacija i profesionalizacija Mjesnih zajednica Općine Ilijaš.
Na samom početku sjednice Predsjednik Komisije za poslove mjesnih zajednica i saradnju sa drugim općinama i gradovima g. Mehmed Smajlović prezentirao je vijećnicima Plan rada Komisije te Izvještaj o provedenom nadzoru nad radom organa mjesnih zajednica sa prijedlogom mjera za unaprijeđenje njihovog rada. Naime, Komisija zajedno sa Predsjedavajućim Općinskog vijeća g. Damirom Filipovićem i koordinatorom za mjesne zajednice g. Midhatom Čehom u toku 2015. godine posjetila sve mjesne zajednice na području Općine Ilijaš, te konstatovala stanje i uslove u kojim ove mjesne zajednice rade.
Nakon izlaganja g. Smajlovića vijećnici su imali priliku da diskutuju o ovoj problematici te predlažu adekvatna rješenja.
Općinski načelnik je izrazio zadovoljstvo sazivanjem ove sjednice na kojoj su pokrenuta važna pitanja, te čestitao Komisiji za poslove mjesnih zajednica i saradnji sa drugim općinama i gradovima na pripremi materijala koji je osnov za današnju sjednicu.

Predsjednici Savjeta mjesnih zajednica također, su iznijeli probleme s kojim se susreću u svakodnevnom radu.

vijece331-300x225Na kraju sjednice vijećnici su jednoglasno usvojili zaključak kojim se zadužuje Služba za opću upravu i lokalnu samoupravu Općine Ilijaš, da u roku od 60 dana od dana usvajanja Zakona o lokalnoj samoupravi Kantona Sarajevo pripremi prijedlog akta o funkcionisanju organa Mjesnih zajednica sa područja Općine Ilijaš, kojim će se definisati izbori, nadležnosti, odgovornosti i finansiranje organa Mjesnih zajednica.
Vijećnici su podržali i Zaključak kojim se traži mišljenje Komisije za statut i propise Općinskog vijeća Ilijaš, da kroz relevantne zakonske propise ispita da li je u sukobu interesa, odnosno da li je nespojivo obnašanje funkcije predsjednika Savjeta mjesne zajednice i vijećnika Općinskog vijeća i funkcija predsjednika Savjeta mjesne zajednice i predsjednika Komisije za poslove mjesnih zajednica i saradnju sa drugim općinama i gradovima Općinskog vijeća Ilijaš.

Komisija je također predložila niz mjera i preporuka Općinskom načelniku, Općinskom vijeću, općinskim Službama, predsjednicima Savjeta mjesnih zajednica sa jasno definisanim rokovima izvršenja.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba